Vesti
Saopštenja

U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba

U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
Crkva Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu (Foto Dom kulture)

Liturgija u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu biće služena u 08:30, a potom će u 10 časova biti služen pomen stradalim Srbima na teritorije Opštine Istok tokom ratnih dešavanja Kosovu i Metohiji.

Građani koji tokom dana budu dolazili u crkvu i kod spomenika moći će u porti da pogledaju izložbu slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ čiji je organizator Dom kulture „Gračanica“.

Posetioci će dobiti i „Vidovdanski glasnik“. Godišnju publikaciju Doma kulture „Gračanica“ koja prati, vrednuje i promoviše najznačajnije događaje, umetničke i kulturološke fenomene na Kosovu i Metohiji i u srpskom kulturnom prostoru.

Ovogodišnji „Vidovdanski glasnik" bavi se i kulturnim životom povratnika i dece ovog kraja i objavljuje fotografije koje su oni snimali.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Organizatori događaja su Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Privremeni organ Opštine Istok , Dom kulture „Gračanica", uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Zbog pandemije virusa Služba i program će biti održani sa manjim brojem vernika, posetilaca, gostiju i predstavnika medija uz pridržavanje mera i preporuka zaštite.Ostale vesti

Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
  • 18.09.2020