Vesti
Saopštenja

U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba

U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
Crkva Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu (Foto Dom kulture)

Liturgija u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu biće služena u 08:30, a potom će u 10 časova biti služen pomen stradalim Srbima na teritorije Opštine Istok tokom ratnih dešavanja Kosovu i Metohiji.

Građani koji tokom dana budu dolazili u crkvu i kod spomenika moći će u porti da pogledaju izložbu slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ čiji je organizator Dom kulture „Gračanica“.

Posetioci će dobiti i „Vidovdanski glasnik“. Godišnju publikaciju Doma kulture „Gračanica“ koja prati, vrednuje i promoviše najznačajnije događaje, umetničke i kulturološke fenomene na Kosovu i Metohiji i u srpskom kulturnom prostoru.

Ovogodišnji „Vidovdanski glasnik" bavi se i kulturnim životom povratnika i dece ovog kraja i objavljuje fotografije koje su oni snimali.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Organizatori događaja su Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Privremeni organ Opštine Istok , Dom kulture „Gračanica", uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Zbog pandemije virusa Služba i program će biti održani sa manjim brojem vernika, posetilaca, gostiju i predstavnika medija uz pridržavanje mera i preporuka zaštite.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022