Vesti
Saopštenja

U Novom Selu završena operacija „Ledolomac“

Operacija „Ledolomac“, obuka protiv straha od vatre, pod vođstvom NATO-a, održana je u kampu u Novom Selu za pripadnike pešadije Kfora.
U Novom Selu završena operacija „Ledolomac“
Tokom operacije (Foto Kfor)

Pripadnici pešadijskih jedinica Kfora raspoređenih na Kosovu, prošli su obuku za savladavanje straha od vatre, ona je neophodna da bi se vojnici upoznali sa tehnikama kontrole mase i nemira, navodi se u saopštenju.

“Italijanski artiljerci 5. puka, zajedno sa moldavskim kolegama, koji su se upravo rasporedili na zapadnom Kosovu, prošli su poslednju obuku pirofobije u kampu Novo Selo, u kojem je smešten Rezervni bataljon pod vođstvom Mađara i centar za vođenje vežbi Kfora usmerenih na slobodu kretanja i kontrolu mase i nemira”, stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da vojnici uče kako da upravljaju stresom izazvanim vatrom i kako da trče kroz pravi plamen, pod budnim okom svojih instruktora koji nose aparat za gašenje požara i spremni su da intervenišu.

Sve manevarske jedinice Kfora se kontinuirano obučavaju kako bi održale visok stepen spremnosti i reaktivnosti kao treći linija odgovora za bezbednost u slučaju potrebe, nakon Kosovske policije i Misije Evropske unije Euleks, ističe se u saopštenju.

NATO operaciji na Kosovu trenutno doprinosi 27 zemalja sa 3400 vojnika, kojima komanduje general-major Mikele Rizi iz italijanske vojske.Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.11.2020
MZZP: Završetak radova u opštini Novo Brdo za deset dana
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Кusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Кancelarije Evropske unije na Кosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini.
  • 26.11.2020