Vesti
Saopštenja

U Novom Selu završena operacija „Ledolomac“

Operacija „Ledolomac“, obuka protiv straha od vatre, pod vođstvom NATO-a, održana je u kampu u Novom Selu za pripadnike pešadije Kfora.
U Novom Selu završena operacija „Ledolomac“
Tokom operacije (Foto Kfor)

Pripadnici pešadijskih jedinica Kfora raspoređenih na Kosovu, prošli su obuku za savladavanje straha od vatre, ona je neophodna da bi se vojnici upoznali sa tehnikama kontrole mase i nemira, navodi se u saopštenju.

“Italijanski artiljerci 5. puka, zajedno sa moldavskim kolegama, koji su se upravo rasporedili na zapadnom Kosovu, prošli su poslednju obuku pirofobije u kampu Novo Selo, u kojem je smešten Rezervni bataljon pod vođstvom Mađara i centar za vođenje vežbi Kfora usmerenih na slobodu kretanja i kontrolu mase i nemira”, stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da vojnici uče kako da upravljaju stresom izazvanim vatrom i kako da trče kroz pravi plamen, pod budnim okom svojih instruktora koji nose aparat za gašenje požara i spremni su da intervenišu.

Sve manevarske jedinice Kfora se kontinuirano obučavaju kako bi održale visok stepen spremnosti i reaktivnosti kao treći linija odgovora za bezbednost u slučaju potrebe, nakon Kosovske policije i Misije Evropske unije Euleks, ističe se u saopštenju.

NATO operaciji na Kosovu trenutno doprinosi 27 zemalja sa 3400 vojnika, kojima komanduje general-major Mikele Rizi iz italijanske vojske.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020