Vesti
Saopštenja

U Gojbulji kamenovana škola

U selu Gojbulja u opštini Vučitrn, kamenovana je Osnovna škola "21. novembar" i tom prilikom polomljen je prozor na učionici, oštećena vrata nove, kao i vrata starog objekta škole, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
U Gojbulji kamenovana škola
Osnovna škola ''21. novembar'' Gojbulja (Foto Kancelarija za KiM)

Pored materijalne štete koja je pričinjena, slučaj je uznemirio roditelje i decu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu, a direktor škole će o incidentu obavestiti i policiju i predstavnike Кfora koji pokrivaju ovaj reon, stoji u saopštenju.

"Ovim incidentom nastavljen je opasni niz etnički motivisanih napada na Srbe kojima svedočimo poslednjih dana, a posebno alarmantna činjenica jeste da je napadnut objekat u kome borave deca. Današljim incidentom, broj napada na Srbe, srpsku imovinu i objekte SPC od početka 2022. godine popeo se na 60, a ukupno od početka prošle godine imamo 188 ovakvih slučajeva", navodi se u saopštenju.

Iz Кancelarije za Кosovo i Metohiju su poručili da će sanirati štetu koja je pričinjena i nastaviće da ulaže u srpske sredine na КiM, ali očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da prekinu sa politikom nereagovanja i jasno osude ovaj i sve prethodne incidente.

"Nema sumnje da je porast broja etnički motivisanih incidenata koji unose nemir i zabinutost posebno kod Srba koji žive južno od Ibra posledica antisrpske politike Prištine koja ekstremste i izgrednike sokoli politikom nekažnjavanja i međunarodni predstavnici ne smeju biti nemi posmatrači niti saučesnici svojim nereagovanjem", zaključuje se u sapštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022