Vesti
Saopštenja

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno

Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Brisel, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Strane su razgovarale o nedavnim dešavanjima u vezi sa ispunjavanjem političkih kriterijuma, kao i o stanju u vezi sa ekonomskim kriterijumima, finansijskom saradnjom, kao i implementacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je medijima iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Pozdravljena je obnovljena posvećenost Kosova evropskom putu. Strane u razgovoru su se složile oko potrebe da se reforme nastave, što podrazumeva sprovođenje druge faze Evropske reformske agende, i dalje građenje na temelju dosadašnjih dostignuća Kosova. Ovo zahteva povećanu usredsređenost svih političkih aktera, jačanje administrativnih kapaciteta i efikasnu koordinacionu strukturu u okviru kosovskih institucija.

Učesnici su ponovili važnost liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Odluka o predlogu je i dalje na razmatranju u Savetu. Takođe su konstatovali pozitivan razvoj događaja u privrednom rastu Kosova, u svetlu nedavnih projekcija kosovskih institucija od 9,9 odsto za 2021.

Strane su razgovarale o reformskim prioritetima u temeljnim oblastima i napomenule su posvećenost vlade unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanju osnovnih prava, reformi javne uprave, privrednom razvoju, kao i obrazovanju i zapošljavanju. Što se tiče Specijalističkih komora, stranke cene saradnju kosovskih vlasti. Strane su se složile oko potrebe za kontinuiranom posvećenošću Kosova, u punoj saglasnosti sa sopstvenim pravnim okvirom i međunarodnim obavezama, uz istinske napore da se garantuje vladavina prava, kao i osnovne slobode, pravda i rad na pomirenju.

Na sastanku je naglašen značaj konstruktivnog angažovanja u dijalogu u kojem posreduje EU u cilju pregovora i postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je od ključne važnosti, kako bi i Kosovo i Srbija napredovali na svom evropskom putu. Sve prethodne sporazume treba poštovati i u potpunosti sprovesti.

Strane su se složile o važnosti aktivnog i konstruktivnog učestvovanja Kosova u mehanizmima regionalne saradnje, naročito u Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan, kako je usvojeno na Samitu u Sofiji 2020. godine, kao i da Kosovo u potpunosti iskoristi prednosti Ekonomskog i investicionog plana koji će podstaći dugoročni razvoj regiona, održivi oporavak, zdravstvenu otpornost i zelenu i digitalnu tranziciju, a pomoći će i da se napreduje na evropskom putu.

Kosovo je obavestilo sagovornike o svojoj nameri da podnese zahtev za članstvo.

Sastankom je predsedavao premijer Kosova Aljbin Kurti, čijoj delegaciji su bili: zamenik premijera Besnik Bisljimi i ministarka Donika Gervala, ministar Hekuran Murati, ministar Dželjalj Svečlja, ministar Ljiburn Aljiu i zamenica ministra Nita Šalja. Delegaciju EU predvodio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, a učestvovao je i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, koji je predstavljao Evropsku komisiju.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022