Vesti
Saopštenja

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno

Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Brisel, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Strane su razgovarale o nedavnim dešavanjima u vezi sa ispunjavanjem političkih kriterijuma, kao i o stanju u vezi sa ekonomskim kriterijumima, finansijskom saradnjom, kao i implementacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je medijima iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Pozdravljena je obnovljena posvećenost Kosova evropskom putu. Strane u razgovoru su se složile oko potrebe da se reforme nastave, što podrazumeva sprovođenje druge faze Evropske reformske agende, i dalje građenje na temelju dosadašnjih dostignuća Kosova. Ovo zahteva povećanu usredsređenost svih političkih aktera, jačanje administrativnih kapaciteta i efikasnu koordinacionu strukturu u okviru kosovskih institucija.

Učesnici su ponovili važnost liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Odluka o predlogu je i dalje na razmatranju u Savetu. Takođe su konstatovali pozitivan razvoj događaja u privrednom rastu Kosova, u svetlu nedavnih projekcija kosovskih institucija od 9,9 odsto za 2021.

Strane su razgovarale o reformskim prioritetima u temeljnim oblastima i napomenule su posvećenost vlade unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanju osnovnih prava, reformi javne uprave, privrednom razvoju, kao i obrazovanju i zapošljavanju. Što se tiče Specijalističkih komora, stranke cene saradnju kosovskih vlasti. Strane su se složile oko potrebe za kontinuiranom posvećenošću Kosova, u punoj saglasnosti sa sopstvenim pravnim okvirom i međunarodnim obavezama, uz istinske napore da se garantuje vladavina prava, kao i osnovne slobode, pravda i rad na pomirenju.

Na sastanku je naglašen značaj konstruktivnog angažovanja u dijalogu u kojem posreduje EU u cilju pregovora i postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je od ključne važnosti, kako bi i Kosovo i Srbija napredovali na svom evropskom putu. Sve prethodne sporazume treba poštovati i u potpunosti sprovesti.

Strane su se složile o važnosti aktivnog i konstruktivnog učestvovanja Kosova u mehanizmima regionalne saradnje, naročito u Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan, kako je usvojeno na Samitu u Sofiji 2020. godine, kao i da Kosovo u potpunosti iskoristi prednosti Ekonomskog i investicionog plana koji će podstaći dugoročni razvoj regiona, održivi oporavak, zdravstvenu otpornost i zelenu i digitalnu tranziciju, a pomoći će i da se napreduje na evropskom putu.

Kosovo je obavestilo sagovornike o svojoj nameri da podnese zahtev za članstvo.

Sastankom je predsedavao premijer Kosova Aljbin Kurti, čijoj delegaciji su bili: zamenik premijera Besnik Bisljimi i ministarka Donika Gervala, ministar Hekuran Murati, ministar Dželjalj Svečlja, ministar Ljiburn Aljiu i zamenica ministra Nita Šalja. Delegaciju EU predvodio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, a učestvovao je i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, koji je predstavljao Evropsku komisiju.Ostale vesti

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022