Vesti
Saopštenja

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno

Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Brisel, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Strane su razgovarale o nedavnim dešavanjima u vezi sa ispunjavanjem političkih kriterijuma, kao i o stanju u vezi sa ekonomskim kriterijumima, finansijskom saradnjom, kao i implementacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je medijima iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Pozdravljena je obnovljena posvećenost Kosova evropskom putu. Strane u razgovoru su se složile oko potrebe da se reforme nastave, što podrazumeva sprovođenje druge faze Evropske reformske agende, i dalje građenje na temelju dosadašnjih dostignuća Kosova. Ovo zahteva povećanu usredsređenost svih političkih aktera, jačanje administrativnih kapaciteta i efikasnu koordinacionu strukturu u okviru kosovskih institucija.

Učesnici su ponovili važnost liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Odluka o predlogu je i dalje na razmatranju u Savetu. Takođe su konstatovali pozitivan razvoj događaja u privrednom rastu Kosova, u svetlu nedavnih projekcija kosovskih institucija od 9,9 odsto za 2021.

Strane su razgovarale o reformskim prioritetima u temeljnim oblastima i napomenule su posvećenost vlade unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanju osnovnih prava, reformi javne uprave, privrednom razvoju, kao i obrazovanju i zapošljavanju. Što se tiče Specijalističkih komora, stranke cene saradnju kosovskih vlasti. Strane su se složile oko potrebe za kontinuiranom posvećenošću Kosova, u punoj saglasnosti sa sopstvenim pravnim okvirom i međunarodnim obavezama, uz istinske napore da se garantuje vladavina prava, kao i osnovne slobode, pravda i rad na pomirenju.

Na sastanku je naglašen značaj konstruktivnog angažovanja u dijalogu u kojem posreduje EU u cilju pregovora i postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je od ključne važnosti, kako bi i Kosovo i Srbija napredovali na svom evropskom putu. Sve prethodne sporazume treba poštovati i u potpunosti sprovesti.

Strane su se složile o važnosti aktivnog i konstruktivnog učestvovanja Kosova u mehanizmima regionalne saradnje, naročito u Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan, kako je usvojeno na Samitu u Sofiji 2020. godine, kao i da Kosovo u potpunosti iskoristi prednosti Ekonomskog i investicionog plana koji će podstaći dugoročni razvoj regiona, održivi oporavak, zdravstvenu otpornost i zelenu i digitalnu tranziciju, a pomoći će i da se napreduje na evropskom putu.

Kosovo je obavestilo sagovornike o svojoj nameri da podnese zahtev za članstvo.

Sastankom je predsedavao premijer Kosova Aljbin Kurti, čijoj delegaciji su bili: zamenik premijera Besnik Bisljimi i ministarka Donika Gervala, ministar Hekuran Murati, ministar Dželjalj Svečlja, ministar Ljiburn Aljiu i zamenica ministra Nita Šalja. Delegaciju EU predvodio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, a učestvovao je i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji, koji je predstavljao Evropsku komisiju.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022