Vesti
Saopštenja

Tribina „Antisemitizam i Holokaust na Кosovu i Metohiji“

Dom kulture “Gračanica” organizuje tribinu „Antisemitizam i Holokaust na Кosovu i Metohiji“. Zainteresovani će predavanje moći da prate na Fejsbuk stranici Doma, u petak, u 18 časova.
Tribina „Antisemitizam i Holokaust na Кosovu i Metohiji“
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

“Poseban akcenat će biti stavljen na život kosovskometohijskih Jevreja između dva svetska rata kada je pod uticajem jačanja fašizma i nacizma u Evropi, antisemitizam u Кraljevini Jugoslaviji sve više dobijao na snazi”, navodi se u saopštenju Doma kulture “Gračanica”.

Napominje se da će se tematski okvir odnositi “na istoriju Holokausta na Кosovu i Metohiji od 1941. do 1945. kada je bezmalo čitavo jevrejsko stanovništvo tokom tog perioda ubijeno”.

“Sefardi i Aškenazi ovoga kraja, kao i oni Jevreji koji su se sticajem prilika tu zatekli i dočekali okupatora, iskusili su dotle neviđenu opasnost. Bez mogućnosti da značajno utiču na poboljšanje svog položaja, imali su suočiti se sa svim segmentima Holokausta – psihičkim, materijalnim i biološkim zatiranjem. Na tribini će biti prezentovana i surova svakodnevica kosovskometohijskih Jevreja tokom nacističke okupacije; pokušaji bekstva i pružanja otpora, te primeri spasavanja i ostalih oblika odnosa lokalnog stanovništva prema unesrećenim komšijama”, dodaje se u saopštenju.

O ovoj temi govoriće istoričari Aleksandar Gudžić i Miloš Damjanović.

Predavanje prati dokumentarni film „Sećanje“ koji su priredili učenici Železničke tehničke škole iz Beograda sa svojom nastavnicom sociologije Nadom Banjanin Đuričić.

Film je prikazan u okviru svečane komemoracije „Sećanje u našim očima - sa generacije na generaciju“ koja je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, organizovana 24. januara 2017. godine u Кulturnom centru Reks u Beogradu.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021