Vesti
Saopštenja

Tribina „Antisemitizam i Holokaust na Кosovu i Metohiji“

Dom kulture “Gračanica” organizuje tribinu „Antisemitizam i Holokaust na Кosovu i Metohiji“. Zainteresovani će predavanje moći da prate na Fejsbuk stranici Doma, u petak, u 18 časova.
Tribina „Antisemitizam i Holokaust na Кosovu i Metohiji“
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

“Poseban akcenat će biti stavljen na život kosovskometohijskih Jevreja između dva svetska rata kada je pod uticajem jačanja fašizma i nacizma u Evropi, antisemitizam u Кraljevini Jugoslaviji sve više dobijao na snazi”, navodi se u saopštenju Doma kulture “Gračanica”.

Napominje se da će se tematski okvir odnositi “na istoriju Holokausta na Кosovu i Metohiji od 1941. do 1945. kada je bezmalo čitavo jevrejsko stanovništvo tokom tog perioda ubijeno”.

“Sefardi i Aškenazi ovoga kraja, kao i oni Jevreji koji su se sticajem prilika tu zatekli i dočekali okupatora, iskusili su dotle neviđenu opasnost. Bez mogućnosti da značajno utiču na poboljšanje svog položaja, imali su suočiti se sa svim segmentima Holokausta – psihičkim, materijalnim i biološkim zatiranjem. Na tribini će biti prezentovana i surova svakodnevica kosovskometohijskih Jevreja tokom nacističke okupacije; pokušaji bekstva i pružanja otpora, te primeri spasavanja i ostalih oblika odnosa lokalnog stanovništva prema unesrećenim komšijama”, dodaje se u saopštenju.

O ovoj temi govoriće istoričari Aleksandar Gudžić i Miloš Damjanović.

Predavanje prati dokumentarni film „Sećanje“ koji su priredili učenici Železničke tehničke škole iz Beograda sa svojom nastavnicom sociologije Nadom Banjanin Đuričić.

Film je prikazan u okviru svečane komemoracije „Sećanje u našim očima - sa generacije na generaciju“ koja je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, organizovana 24. januara 2017. godine u Кulturnom centru Reks u Beogradu.Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021