Vesti
Saopštenja

Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama
Izlivanje jalovišta (Foto Kossev)

Ističu da je zaustavljeno širenje pukotine i dalje izlivanje pomenutog materijala. "O eventualnim posledicama na ekosistem očekujemo izveštaje nadležnih organa u oblasti vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar", navode iz "Trepče".

Kako se navodi u saopštenju, juče je usled, pre svega, ekstremno loših atmosferskih uslova, došlo je do probijanja gornjeg nasipnog dela brane u dužini od 2,5 do 3 metra, na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću.

"Tom prilikom došlo je do izlivanja, po našoj proceni, oko 500 metara kubnih površinske vode i oko 50 metara kubnih muljevitog materijala – jalovine u vodotok reke Ibar", ističu iz "Trepče".

Naglašavaju da je "pravovremenom intervencijom radnika i rukovodstva u flotaciji u Leposaviću zaustavljeno je širenje pukotine i dalje izlivanje pomenutog materijala".

"Odmah je pristupljeno i sanaciji pomenutog prostora uz upotrebu utovarno-transportne mehanizacije ’Trepče’, kao i ojačavanju kompletne dužine gornjeg dela jalovišta. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana na teren su izlazile i nadležne inspekcijske službe iz opštine Leposavić i regiona Mitrovice, kao i nadležni inspektori iz ’Nezavisne komisije za rudne i minerale’ iz Prištine", kaže se u saopštenju.

Navode i da sanacija, započeta u jučerašnjim popodnevnim časovima, se privodi kraju i očekuje se, najkasnije do sutra ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji Leposavić.

"O eventualnim posledicama na ekosistem očekujemo izveštaje nadležnih organa u vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar. Takođe, i ekološka služba ’Instituta Trepče’ pristupila je uzorkovanju vode reke Ibar po standardnim procedurama koje se primenjuju u ’Trepči’, u okviru stalnog monitoringa svih ekoloških parametara", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021