Vesti
Saopštenja

’’Tražimo ista prava za sve’’

„Zahtevamo od Euleksa i međunarodne zajednice da za Srbe važe ista prava u primeni vladavine zakona kao i za sve ostale građane Kosova“, zaključeno na sastanku čelnika lokalnih samouprava sa severa Kosova.
’’Tražimo ista prava za sve’’
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U saopštenju gradonačelnika četiri opština sa severa Kosova, predsednika Skupštna opština i  privremenih organa, kao i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga ističe se da se "Albanicima, koji su optuženi za najteža krivična dela omogućava odbrana sa slobode, a u najgorem slučaju određuje kućni pritvor, za Srbe vazi posebno Euleksovo pravilo „lex specialis“, da su krivi dok se ne dokaže suprotno".

„Poražavajuće je da se ni garancije Vlade Republike Srbije za odbranu sa slobode ne uvažavaju“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Dalje se navodi da i pored napora Vlade Republike Srbije i rukovodstva četiri opštine sa severa Kosova da se Briselski sporazum sprovede u celosti, najnovijim potezima Euleks indirektno otežava sprovođenje njegovo sprovođenje.

„Na zahtev građana i predstavnika lokalnih samouprava, u petak 29. 08. 2014. godine, održaće se zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova na kojoj će biti razmatrana novonastala situacija i doneti zaključci o daljem delovanju“ zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023