Vesti
Saopštenja

“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“

UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Programom „Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“, UN Women će nastaviti da usmeravaju sredstva za postizanje rodne ravnopravnosti u regionu zapadnog Balkana kroz strateška partnerstva, pružajući prilagođenu tehničku pomoć i smernice vladinim institucijama i izgradnju kapaciteta, kao i njihovo institucionalno znanje.

Rodno odgovorno finasiranje je dobro poznata strategija za unapređivanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena. Strategija omogućava vladama da efikasno smanje rodne nejednakosti kroz politike, planove i budžete koji se ravnopravno bave potrebama žena i muškaraca. Ova strategija jača odgovornost podsticanjem stvaranja transparentnih budžeta.

Ovom događaju prisustvovala je Ministarka finansija na Kosovu Hikmeti Bajrami, koja je kazala da:

„Zakon o ravnopravnosti polova obavezuje budžetske organizacije da primenjuju principe rodne ravnopravnosti u svojim budžetima u cilju promovisanja ravnopravnosti žena i muškaraca. Stoga, u skladu sa zakonom, neprekidno tražim da putem budžetskih cirkulara budžetske organizacije popune podatke o rodnom budžetiranju (polni sastav osoblja budžetske organizacije i njihove zarade), broju korisnika subvencija ili uslugama koje pružaju budžetske organizacije. Takođe sam stalno posvećena jačanju zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u instituciji koju vodim prenošenjem iste drugim institucijama.

"Stavljanje rodne ravnopravnosti i ženskih glasova u središte planova i budžeta može da podstakne ekonomiju i dovede do transformativnih promena u životima zajednica - što je važnije nego ikad sada u vreme krize kovida-19. Radujemo se da vidimo naša zajednička dostignuća na zapadnom Balkanu u naredne četiri godine “, rekla je Karolina Venerholm, šef jedinice za zapadni Balkan, Tursku i Latinsku Ameriku u SIDA.

„Ovaj program dolazi u odgovarajuće vreme kada pravimo procenu da bismo videli dokle smo stigli i dokle treba da pređemo da bismo postigli rodnu ravnopravnost. Ovo predstavljanje dolazi 25 godina nakon Pekinške deklaracije o ženskim pravima i pet godina primene ciljeva održivog razvoja, a jedno sigurno znamo da su nam potrebne stvarne promene u životu žena i devojaka za transformaciono finansiranje i budžetiranje“, rekla je Alia El-Iassir, regionalna direktorica UN-a za žene u Evropi i Centralnoj Aziji, dodajući:

„Vlade u ovom programu već su snažne pristalice i posvećeni partneri na ovom putu. Nastavićemo da radimo ruku pod ruku sa njima i podržavamo njihove napore u suzbijanju pandemije kovid-19, kako bismo osigurali da se rebalans budžeta koristi kao prilika za poboljšanje mogućnosti za postizanje rodne ravnopravnosti".

Program će imati za cilj "povećanje vladinih politika i akcija za unapređenje sprovođenja nacionalnih i međunarodnih obaveza o rodnoj ravnopravnosti i ubrzanje primene Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, najvizionarske agende za ljudska prava žena i devojčica, i Agende 2030 za održivi razvoj".Ostale vesti

Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020
Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020