Vesti
Saopštenja

“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“

UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Programom „Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“, UN Women će nastaviti da usmeravaju sredstva za postizanje rodne ravnopravnosti u regionu zapadnog Balkana kroz strateška partnerstva, pružajući prilagođenu tehničku pomoć i smernice vladinim institucijama i izgradnju kapaciteta, kao i njihovo institucionalno znanje.

Rodno odgovorno finasiranje je dobro poznata strategija za unapređivanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena. Strategija omogućava vladama da efikasno smanje rodne nejednakosti kroz politike, planove i budžete koji se ravnopravno bave potrebama žena i muškaraca. Ova strategija jača odgovornost podsticanjem stvaranja transparentnih budžeta.

Ovom događaju prisustvovala je Ministarka finansija na Kosovu Hikmeti Bajrami, koja je kazala da:

„Zakon o ravnopravnosti polova obavezuje budžetske organizacije da primenjuju principe rodne ravnopravnosti u svojim budžetima u cilju promovisanja ravnopravnosti žena i muškaraca. Stoga, u skladu sa zakonom, neprekidno tražim da putem budžetskih cirkulara budžetske organizacije popune podatke o rodnom budžetiranju (polni sastav osoblja budžetske organizacije i njihove zarade), broju korisnika subvencija ili uslugama koje pružaju budžetske organizacije. Takođe sam stalno posvećena jačanju zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u instituciji koju vodim prenošenjem iste drugim institucijama.

"Stavljanje rodne ravnopravnosti i ženskih glasova u središte planova i budžeta može da podstakne ekonomiju i dovede do transformativnih promena u životima zajednica - što je važnije nego ikad sada u vreme krize kovida-19. Radujemo se da vidimo naša zajednička dostignuća na zapadnom Balkanu u naredne četiri godine “, rekla je Karolina Venerholm, šef jedinice za zapadni Balkan, Tursku i Latinsku Ameriku u SIDA.

„Ovaj program dolazi u odgovarajuće vreme kada pravimo procenu da bismo videli dokle smo stigli i dokle treba da pređemo da bismo postigli rodnu ravnopravnost. Ovo predstavljanje dolazi 25 godina nakon Pekinške deklaracije o ženskim pravima i pet godina primene ciljeva održivog razvoja, a jedno sigurno znamo da su nam potrebne stvarne promene u životu žena i devojaka za transformaciono finansiranje i budžetiranje“, rekla je Alia El-Iassir, regionalna direktorica UN-a za žene u Evropi i Centralnoj Aziji, dodajući:

„Vlade u ovom programu već su snažne pristalice i posvećeni partneri na ovom putu. Nastavićemo da radimo ruku pod ruku sa njima i podržavamo njihove napore u suzbijanju pandemije kovid-19, kako bismo osigurali da se rebalans budžeta koristi kao prilika za poboljšanje mogućnosti za postizanje rodne ravnopravnosti".

Program će imati za cilj "povećanje vladinih politika i akcija za unapređenje sprovođenja nacionalnih i međunarodnih obaveza o rodnoj ravnopravnosti i ubrzanje primene Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, najvizionarske agende za ljudska prava žena i devojčica, i Agende 2030 za održivi razvoj".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021