Vesti
Saopštenja

"Transformacija BSK u vojsku je ustavna i neophodna"

Hašim Tači izjavio je danas da po Ustav Kosova ima dovoljno nadležnosti kako bi preduzeo sve zakonske mere i započeo transformaciju BSK u kosovsku vojsku.
Hsašim Tači u kasarni Adem Jašari (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je na otvaranju manifestaciju "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" u kasarni "Adem Jašari", rekao da su pred prisutnima pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova, ali da su za njega i sve građane Kosova to vojnici i oficiri kosovske vojske.

Istakao je da kao predsednik Kosova želi da se proces transformisanja BSK-a u Vojsku Kosova dogodi transparentnim procesom koji će pratiti ustavne izmene.

"Kao što to očekuju i svi građani Kosova, preko novog Zakona Bezbednosne snage Kosova će za misiju imati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosova, građana i zajednica, imovine i interesa, kao i da doprinese u izgradnji i očuvanju regionalnog i globalnog mira i stabilnosti“, istakao je Tači.

Tači je istakao da je transformacija BSK u vojsku ustavna i neohodna i ovom prilikom pozvao članice NATO da nastave da pomažu BSK.

Dodao je da transformacija BSK neće uticati na nadležnosti KFOR-a.Ostale vesti

Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020