Vesti
Saopštenja

Tramp čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači primio je telegram čestitke od predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa povodom 12. godišnjice nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.
Tramp čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova
Donald Tramp (Foto REUTERS/Kevin Lamarque)

"Američki narod, zajedno sa mnom, čestita svim građanima Kosova 12. godišnjicu nezavisnosti. Snažne veze između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država iskovane su zajedničkim naporima stvaranja Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države", navedeno je u telegramu predsednika Trampa.

On je čestitao Kosovu na demokratskim izborima u oktobru, pozdravljajući konstantno angažovanje na unapređenju mira, pravde i prisperiteta za kosovski narod i čitav region Zapadnog Balkana.

"Želimo vam uspeha u narednim godinama, u vašoj usredsređenosti na normalizaciju odnosa sa Srbijom, u jačanju vladavine prava i stvaranju uslova za što vibrantiji razvoj privatnog sektora", napisano je u ovom telegramu čestitke.

Predsednik Tramp je na kraju napisao da će budućnost Kosova biti svetla.

"Sjedinjene Američke Države ostaju i dalje posvećene snažnim bilateralnim odnosima zasnovanin na vrednom radu vašeg dinamičnog stanovništva i konstantnoj opredeljenosti za naše zajedničke vrednosti", napisao je on.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021