Vesti
Saopštenja

Tramp čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači primio je telegram čestitke od predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa povodom 12. godišnjice nezavisnosti Kosova, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.
Tramp čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti Kosova
Donald Tramp (Foto REUTERS/Kevin Lamarque)

"Američki narod, zajedno sa mnom, čestita svim građanima Kosova 12. godišnjicu nezavisnosti. Snažne veze između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država iskovane su zajedničkim naporima stvaranja Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države", navedeno je u telegramu predsednika Trampa.

On je čestitao Kosovu na demokratskim izborima u oktobru, pozdravljajući konstantno angažovanje na unapređenju mira, pravde i prisperiteta za kosovski narod i čitav region Zapadnog Balkana.

"Želimo vam uspeha u narednim godinama, u vašoj usredsređenosti na normalizaciju odnosa sa Srbijom, u jačanju vladavine prava i stvaranju uslova za što vibrantiji razvoj privatnog sektora", napisano je u ovom telegramu čestitke.

Predsednik Tramp je na kraju napisao da će budućnost Kosova biti svetla.

"Sjedinjene Američke Države ostaju i dalje posvećene snažnim bilateralnim odnosima zasnovanin na vrednom radu vašeg dinamičnog stanovništva i konstantnoj opredeljenosti za naše zajedničke vrednosti", napisao je on.

 Ostale vesti

UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
  • 01.04.2020
„Kosovo da ukine sve takse, a ne da stvara nove barijere“
Povodom odluke kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama, ambasada SAD na Kosovu je poručila da „Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere“.
  • 01.04.2020
Kosovska vlada takse zamenila reciprocitetom
Kosovska vlada je na sinoćnoj sednici donela odluku da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH i krene sa postepenom primenom mere reciprociteta prema Srbiji. Odluka ostaje na snazi do 15. juna, kada će se izvršiti procena sprovođenja.
  • 31.03.2020
Kim-ko nudi pomoć u prevozu
Bogoljub Marinković, auto prevoznik iz Gračanice ponudio je predsedniku Srbije, premijerki, Ministarstvu zdravlja Srbije i Kancelariji za KiM svoju pomoć. Naime, vlasnik agencije "Kim-ko" nudi "besplatan prevoz" srpskim državljanima.
  • 31.03.2020
Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja sastao se sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o pandemiji koronavirusa.
  • 31.03.2020