Vesti
Saopštenja

“Tokom krize u porastu porodično nasilje”

Nasilje u porodici ima tendenciju da poraste tokom kriza, a pandemija COVID-19 pokazuje takve trendove širom sveta, upozorava Grupa za sigurnost i rodnu ravnopravnost (SGG).
“Tokom krize u porastu porodično nasilje”
Ilustracija (Foto Istock)

Iz Grupe za sigurnost i rodnu ravnopravnost (SGG) upozoravaju da se takvi trendovi očekuju i na Kosovu. 

Iako su socijalno distanciranje i samoizolacija strategije za sprečavanje virusa, postoji rizik od nasilja u porodici, koje pretežno pogađa žene.

Zbog toga ova organizacija poziva građane da prijave slučajeve nasilja u porodici, kako bi im osigurali pravovremenu pomoć.

“Nasilje u porodici je zločin, kako je i navedeno u članu 248 Krivičnog zakonika Kosova. Nasilje u porodici uključuje „fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje ili zlostavljanje“ člana porodice prema drugom članu porodice. Ovaj zločin kažnjiv je novčanom kaznom i zatvorom. Stoga, Grupa za sigurnost i rodnu ravnopravnost (GSRR) ohrabruje sve koji čuju ili sumnjaju na nasilje u porodici da odmah prijave policiji na broj: 192", naglasili su u SGG-u.

Pored toga, Grupa za sigurnost i rodnu bezbednost ohrabruje osobe koje traže pomoć ili savete u vezi sa porodičnim nasiljem da pozovu telefonsku liniju zagovornika žrtava: 0800 11 112. Broj je besplatan i operativan 24/7, kao i poverljiv i anoniman.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021