Vesti
Saopštenja

“Tokom krize u porastu porodično nasilje”

Nasilje u porodici ima tendenciju da poraste tokom kriza, a pandemija COVID-19 pokazuje takve trendove širom sveta, upozorava Grupa za sigurnost i rodnu ravnopravnost (SGG).
“Tokom krize u porastu porodično nasilje”
Ilustracija (Foto Istock)

Iz Grupe za sigurnost i rodnu ravnopravnost (SGG) upozoravaju da se takvi trendovi očekuju i na Kosovu. 

Iako su socijalno distanciranje i samoizolacija strategije za sprečavanje virusa, postoji rizik od nasilja u porodici, koje pretežno pogađa žene.

Zbog toga ova organizacija poziva građane da prijave slučajeve nasilja u porodici, kako bi im osigurali pravovremenu pomoć.

“Nasilje u porodici je zločin, kako je i navedeno u članu 248 Krivičnog zakonika Kosova. Nasilje u porodici uključuje „fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje ili zlostavljanje“ člana porodice prema drugom članu porodice. Ovaj zločin kažnjiv je novčanom kaznom i zatvorom. Stoga, Grupa za sigurnost i rodnu ravnopravnost (GSRR) ohrabruje sve koji čuju ili sumnjaju na nasilje u porodici da odmah prijave policiji na broj: 192", naglasili su u SGG-u.

Pored toga, Grupa za sigurnost i rodnu bezbednost ohrabruje osobe koje traže pomoć ili savete u vezi sa porodičnim nasiljem da pozovu telefonsku liniju zagovornika žrtava: 0800 11 112. Broj je besplatan i operativan 24/7, kao i poverljiv i anoniman.Ostale vesti

Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja sastao se sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o pandemiji koronavirusa.
  • 31.03.2020
Uručena pomoć porodicama u Lipljanu i Rabovcu
Volonteri Omladinskog saveta i lokalni volonteri posetili su socijalno ugrožene porodice i staračka domaćinstva u Lipljanu i Rabovcu i uručili im pakete sa osnovnim životnim namirnicama, navodi se u saopštenju opštine Gračanica.
  • 31.03.2020
Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020