Vesti
Saopštenja

“Tokom krize u porastu porodično nasilje”

Nasilje u porodici ima tendenciju da poraste tokom kriza, a pandemija COVID-19 pokazuje takve trendove širom sveta, upozorava Grupa za sigurnost i rodnu ravnopravnost (SGG).
“Tokom krize u porastu porodično nasilje”
Ilustracija (Foto Istock)

Iz Grupe za sigurnost i rodnu ravnopravnost (SGG) upozoravaju da se takvi trendovi očekuju i na Kosovu. 

Iako su socijalno distanciranje i samoizolacija strategije za sprečavanje virusa, postoji rizik od nasilja u porodici, koje pretežno pogađa žene.

Zbog toga ova organizacija poziva građane da prijave slučajeve nasilja u porodici, kako bi im osigurali pravovremenu pomoć.

“Nasilje u porodici je zločin, kako je i navedeno u članu 248 Krivičnog zakonika Kosova. Nasilje u porodici uključuje „fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje ili zlostavljanje“ člana porodice prema drugom članu porodice. Ovaj zločin kažnjiv je novčanom kaznom i zatvorom. Stoga, Grupa za sigurnost i rodnu ravnopravnost (GSRR) ohrabruje sve koji čuju ili sumnjaju na nasilje u porodici da odmah prijave policiji na broj: 192", naglasili su u SGG-u.

Pored toga, Grupa za sigurnost i rodnu bezbednost ohrabruje osobe koje traže pomoć ili savete u vezi sa porodičnim nasiljem da pozovu telefonsku liniju zagovornika žrtava: 0800 11 112. Broj je besplatan i operativan 24/7, kao i poverljiv i anoniman.Ostale vesti

Od sutra informacije o zaraženima na Kosovu u 15 časova
Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIZJK) će podatke o zaraženima od sutra saopštavati svakoga dana u 15:00 časova.
  • 14.07.2020
Rakić i Abot o pandemiji koronavirusa
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovara je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolasom Abotom o pandemiji izazvanoj virusom Kovid-19.
  • 14.07.2020
Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020