Vesti
Saopštenja

Tirana: Osmani na međunarodnoj konferenciji o trgovini ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Albaniju gde će, na poziv predsednika Iljira Mete, učestvovati na međunarodnoj konferenciji na temu "Aktuelni trendovi u trgovini ljudima na Zapadnom Balkanu".
Tirana: Osmani na međunarodnoj konferenciji o trgovini ljudima
Kongresna palata u Tirani, Albanija (Foto Pixabay)

Osmanijeva će na ovom skupu govoriti o trgovini ljudima u kosovskom, regionalnom i globalnom kontekstu.

Na konferenciji će učestvovati i pojedini američki senatori i kongresmeni, predstavnici UN-a, kao i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

Podsetimo, trgovina ljudima, naročito decom se na području Zapadnog Balkana povećala u vreme krize izazvane pandemijom kovida-19, a u suzbijanju ove pojave nisu pomogla nova zakonska rešenja ni praktično preduzete mere, upozoreno je sredinom prošle godine na konferenciji "Zajedničko delovanje u susret krizi: Zaštita dece od trgovine i eksploatacije na Zapadnom Balkanu" u Sarajevu koju su zajednički organizovali EU i Savet Evrope.

Na Zapadnom Balkanu se decom trguje u različite svrhe – od seksualnog iskorićavanja, uključujući i proizvodnju i distribuciju materijala na kojem je predstavljeno seksualno zlostavljanje dece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorišćavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022