Vesti
Saopštenja

Tahiri: Postignut dogovor o ADR sertifikatima

Ministarka za dijalog Edita Tahiri, saopštila je da je juče uz posredovanje Evropske Unije stupio na snagu Sporazum o uzajamnom priznavanju ADR sertifikata između Kosova i Srbije.

Tahiri: Postignut dogovor o ADR sertifikatima
Edita Tahiri (Foto Kim arhiva)

"Ovaj sporazum omogućiće slobodan prevoz opasnih materija između dve zemlje u skladu sa Konvencijom ADR-a i od 25. Aprila. 2016 od 00:00 časova, svi prevoznici sa Kosova, putem ADR sertifikata izdatih od strane nadležnih institucije Republike Kosova, moći će da obavljaju ovu trgovinsku delatnost sa susednom zemljom Srbijom", rekla je ministarka Tahiri.

Ona je dodala da ovaj sporazum važan na ekonomskom i trgovinskom planu jer omogućava "uklanjanje prepreka koje je Srbija uspostavila za transportne kompanije sa Kosova za gotovo više od osam meseci, takođe i politički je važno jer se priznaju državni dokumenti Republike Kosova od strane Srbije".

"Sertifikat ADR za vozače je državni dokument koji sadrži državni grb i u skladu je sa Konvencijom UN-a za ADR", dodaje Tahiri. Ministarka je takođe rekla da će ukidanjem blokade iz Srbije imati korist kosovske kompanije koje prevoze ovu vrstu robe kao i kosovski budžet koji će imati koristi od poreza za izvoz / uvoz, ali i porodice čiji su članovi zaposleni u ovim lokalnim kompanijama.

“Vredi napomenuti da sam više od osam meseci kao glavni pregovarač Briselskog dijaloga pokretala pitanje priznavanja certifikata ADR-a u Briselu, u cilju da se otkloni blokada koju je Srbija nametnula kosovskim kompanijama koje vrše uvoz, i angažovanje vlade je rezultiralo postizanjem sporazuma 19. aprila, 2016. Iako je bilo potrebno nekoliko meseci pregovora u Briselu da bi se postigao sporazum, smatram da je ovo veliki uspeh i u sledećoj fazi Ministarstvo za dijalog, Ministarstvo trgovine i industrije i Kosovska carina će nadgledati sprovođenje ovog Sporazuma. Sudeći prema izveštaju carine koji sam dobila pre sat vremena, proces se dobro odvija”, istakla je ministarka Edita Tahiri.

Briselski sporazum o uzajamnom priznavanju Sertifikata ADR

Zaključci presedavajućeg EU od 19. aprila, 2016

1. Strane se obavezuju za slobodno kretanje roba, uključujući i opasne materije, bez prepreka i u skladu sa međunarodnim standardima / Evropskim.

2. Strane se međusobno slažu da će prihvatiti sve međunarodne standarde / Evropske za transport / prevoz opasnih materija, uključujući svu dokumentaciju u skladu sa ADR konvencijom (vozačka dozvola i dozvola za vozilo).

3. Ovaj sporazum ne utiče na međunarodne obaveze svake strane.

4. Ovaj Sporazum stupa na snagu 25. aprila 2016.

5. EU će uspostaviti grupu za nadgledanje implementacije.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020