Vesti
Saopštenja

Tahiri: Nema pravde ako se zaborave žrtve zločina

“Pravda se ne može postići ukoliko se zaborave žrtve zločina”, kazao je ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri na sastanku sa članovima Komisije za nadoknadu štete žrtvama zločina.
Tahiri: Nema pravde ako se zaborave žrtve zločina
Sastanak Tahirija sa članovima Komisije za nadoknadu štete (Foto Ministarstvo pravde)

Ministar pravde, Abelard Tahiri dočekao je danas članove Komisije za nadoknadu štete žrtvama zločina, u cilju obeležavanja dana žrtava zločina, saopšteno je iz ministarstva.

“Smatram da se pravda ne može postići ukoliko se zaboravi na žrtve ili ukoliko se iste ne tretiraju pravedno, u tom cilju naš sistem prava i pravde se svakodnevno transformiše na način da u svoj centar postavi zaštitu žrtava”, rekao je ministar Tahiri.

Kosovo je inače, usvojilo Zakon za naknadu štete žrtvama zločina a Tahiri je članovima Komisije za naknadu štete zahvalio na njihovom dosadašnjem radu, uveravajući ih je zakonska regulativa obezbedila finansijsku i institucionalnu sigurnost.

Fond za naknadu štete žrtava zločina formiran putem sudskih taksi, a za 2018.godinu iznosi 87 hiljada evra koje će, kako je saopšteno, biti iskorišćene isključivo u cilju kompenzacije žrtava.

“Mi ne možemo na bilo koji način nadoknaditi patnju žrtava ali moramo nastaviti preduzimati korake u cilju ublažavanja patnje doživljene tokom i nakon zločina” rekao je Tahiri.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021