Vesti
Saopštenja

Tačiju odobreno obraćanje u Skupštini

Na današnjem sastanku Predsedništva Skupštine razmotren je i odobren zahtev predsednika Кosova, Hašima Tačija, da se obrati Skupštini Кosova.
Tačiju odobreno obraćanje u Skupštini
Sa sednice Predsedništva Skupštine (Foto Skupština)

„Predsedništvo se složilo da će ovo obraćanje biti sprovedeno u martu, a datum će biti određen u koordinaciji sa Кancelarijom predsednika”, navodi se u saopštenju za medije.

Nakon nedavnog boravka u Vašingtonu predsednik Kosova je zatražio da se obrati poslanicima Skupštine Kosova. Taj njegov zahtev je odbila predsednica Skupštine Vjosa Osmana uz obrazloženje da je kosovski predsednik trebalo da takav zahtev pošalje nekoliko dana ranije i da će to pitaje razmatrati na prvom sastanku predsedništva.

Na današnjem sastanku je odobren Tačijev zahtev ali ne i datum obraćanja.

Na istom sastanku je potvrđeno da će danas biti održana vanredna sednica Skupštine na zahtev 42 poslanika opozicije o “ugroženosti diplomatskih odnosa sa SAD-om”.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021