Vesti
Saopštenja

Tači: Zapadni Balkan da se pridruži EU "u paketu"

Prvi zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači prati rad Konferencije ministara inostranih poslova Višegradske grupe i zemalja Zapadnog Balkana koja se održava u Pragu.
Tači: Zapadni Balkan da se pridruži EU
Štefan File i Hašim Tači u Pragu (Foto MSP Kosova)

Na konferenciji se razgovara o proširenju Evropske unije i o regionalnoj saradnji.

Tači je u svom obraćanju rekao da Kosovo uspešno završava 2015, kao evropsku godinu za Kosovo.

"Samo što smo potpisali SSP i s pravom očekujemo preporuku za ukidanje viznog režima, zato što smo ispunili sve uslove", rekao je Tači.

Zamenik kosovskog premijera je pozvao EU da ne kasni sa regionom, jer to otvara mogućnosti drugim državama i ideologijama da pokušaju da naprave mesto na Balkanu.

Osvrćući se na glasanje za članstvo Kosova u Unesku, Tači je rekao da je ovo iskustvo pokazalo koliko je krahk mir na Balkanu.

"Srbija je pokazala da se ne pridržava sporazuma", rekao je Tači, dodajući da "ovo čini neophodnim da EU što pre usvoji jedinstven stav prema Kosovu".

On je naglasio da je iskustvo sa Uneskom jasno pokazalo da ceo Zapadni Balkan treba da se pridruži EU u "paketu". "U suprotnom, ako joj se dozvoli, Srbija će ponovo pokušati da spreči Kosovo na putu evroatlantskih integracija", rekao je Hašim Tači.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021