Vesti
Saopštenja

Tači tražio od EU viznu liberalizaciju za građane Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači učestvovao je na samita EU u Zagrebu, i tom prilikom zatražio odobrenje vizne liberalizacije.
Tači tražio od EU viznu liberalizaciju za građane Kosova
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

"Pre 20 godina na Samitu u Zagrebu pružana je evropska perspektiva Kosovu i Balkanu. Bolno je da danas slušamo o istim naporima, ali bez odluke o liberalizaciji viza, čak i bez statusa kandidata za učlanjenje u EU, nasuprot tome što smo ispunili sve kriterijume", ističe se u saopštenju kabineta predsednika Kosova.

U saopštenju se napominje, da je Tači tokom sastanka pozvao članice EU da preuzmu perspektivu i pomognu Kosovu u približavanju EU.

"EU i njene države članice imaju moć da promene ovaj negativan trend. Pozivamo EU i države članice da pokažu volju da Kosovo približe EU", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020