Vesti
Saopštenja

Tači smatra da je vreme za drugačiji dijalog sa Srbijom

Vreme je za drugačiji kvalitet dijaloga i Evropska unija u njemu treba da ima centralnu ulogu, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na sastanku sa šeficom Švedske diplomatije Margot Valstrom.
Tači smatra da je vreme za drugačiji dijalog sa Srbijom
Margot Valstrom i Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi u saopštenju predsedništva Kosova Tači je govorio o dešavanjima u regionu, dijalogu sa Srbijom i procesu integracije u EU.

“Imamo dobre odnose sa susednim državama, sa Srbijom smo angažovani u procesu dijaloga”, rekao je predsednik Tači i dodao da je “vreme za drugačiji kvalitet dijaloga i da on mora da se pretvori u proces pomirenja, prijateljstva i dobrosusedske saradnje između Kosova i Srbije”.

“EU mora zadržati centralnu ulogu u procesu dijaloga”, dodao je Tači.

Kako je naveo od Evropske unije Kosovo traži iskreni i strateški dijalog, koji donosi integraciju regiona u EU.

“Shvatamo da je EU umorna od proširenja. Ali težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU ne treba da trpi zbog ovog umora. Kašnjenje EU da približava region Zapadnog Balkana predstavlja pretnju za bezbednost. Vakum koji ostavlja EU zauzimaju druge ideologije, nacionalističke i religiozne”, rekao je predsednik Tači.

Tači je od ministarke Valstrom zatražio podršku i za ubeđivanje pet preostalih država Evropske unije da priznaju Kosovo.Ostale vesti

Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023