Vesti
Saopštenja

Tači se sastao sa čelnicima bezbednosnih i pravnih institucija

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se danas sa čelnicima bezbednosnih i pravnih institucija sa kojima je razgovarao o stanju bezbednosti uoči vanrednih parlamentarnih izbora koji se sutra održavaju na Kosovu.
Tači se sastao sa čelnicima bezbednosnih i pravnih institucija
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Hašim Tači se sastao sa direktorom policije Rašitom Ćaljajem, glavnim državnim tužiocem Aleksandrom Ljumezijem i direktorom Kosovske obaveštajne agencije Špendom Madžunijem.

Tači je na sastanku rekao da je Kosovo izgradilo “tradiciju slobodnih i demokratskih izbora” i ocenio je dosadašnji proces kao dobar i bez incidenata koji bi ugrozili izborni process.

“Siguran sam da će i ovi izbori biti slobodni i demokratski”, rekao je Tači, i dodao da će
i ovi izbori ispunti najviše standarde.

U saopštenju se navodi da je Direktor Ćaljaj obavestio Tačija da je “Policija Kosova u stanju pripravnosti i da je u potpunoj koordinaciji sa ostalim institucijama, kako bi garantovali potpunu bezbednost na dan izbora, uz posebu pažnju u glasačkim centrima”.

Glavni tužilac Ljumezi obavestio je da će “tužioci biti u stanju pripravnosti u svakom regionalnom centru na celom Kosovu”, i biće koordinisani sa svim institucijama kako bi se odmah reagovalo, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Direktor OAK-a Madžuni je obavestio da Agencija nastavlja da prati stanje i da “procenjuje pretnje za sigurnost”.

Rukovodioci bezbednosnih i pravnih institucija su formirali Centar za zajedničku koordinaciju kako bi se “ubrzala razmena informacija, kako bi se koordinirali postupci i kako bi se na vreme reagovalo u svakoj situaciji”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020