Vesti
Saopštenja

Tači sa Jiem: Zahvalni smo na stalnoj podršci

Kosovski predsednik Hašim Tači razgovarao je danas u Prištini sa američkim zvaničnikom Hojtom Brajanom Jiem o bilateralnim odnosima, ulozi SAD-a u regionu, evro-atlantskoj perspektivi Kosova, dijalogu sa Srbijom i ostalim pitanjima.
Tači sa Jiem: Zahvalni smo na stalnoj podršci
Brajan Hojti Ji i Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika Tači je tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država rekao da je nastavak podrške SAD-a Kosovu i regionu i dalje ključ mira i stabilnosti.

„Zahvalni smo na konstantnoj podršci SAD-a u svim životnim sektorima na Kosovu“, dodao je Tači.

Tači je obavestio zamenika pomoćnika sekretara Jia o najnovijim uspesima Kosova, lokalnim izborima i polaganju zakletve sudija i tužilaca iz manjinskih zajednica.

„Lokalni izbori su još jedan primer političke zrelosti Kosova, a dekretiranje sudija i tužilaca je veliki korak prema jačanju pravosudnog sistema i konsolidacije državnog integriteta Kosova“, rekao je Tači.

Govoreći o prioritetima Kosova, Tači je rekao da su zaključivanje procesa liberalizacije viza, dijaloga sa Srbijom, transformisanje BSK-a i dalje konkretni prioriteti, ne ostavljajući po strani ni to da su stalni prioriteti privreda i jačanje pravne države.

S druge strane, zamenik pomoćnika državnog sekretara, koji je odgovoran za evropska i evro-azijska pitanja, Hojt Brajan Ji rekao je da će SAD nastaviti da sveobuhvatno podržava Kosovo.

„Evropska perspektiva Kosova, kao i celog regiona, su prioritet SAD-a“, rekao je Ji u Prištini.

Na ovom sastanku se razgovaralo i o borbi protiv terorizma i ekstremizma, a ocenjeno je da je Kosovo lider u regionu u borbi protiv terorizma.

Visoki američki zvaničnik sasatao se danas i sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem koji mu je preneo da će parlament nastaviti da obavlja ustavne obaveze i ubuduće ubrzati svoj rad na podsticanju donošenja mnogih značajnih odluka.Ostale vesti

Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020
Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020