Vesti
Saopštenja

Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Hašim Tači sa ambasadorima Kvinte i EU (Foto Predsedništvo Kosova)

Sastanku su prisustvovali ambasador SAD Filip Kosnet, ambasador Velike Britanije Nikolas Abot, ambasador Nemačke Kristijan Held, ambasadorka Francuske Mari-Kristin Butel, ambasador Italije Nikola Orlando i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Tači je tokom sastanka istakao da će „nakon razrešenja vlade Aljbina Kurtija od strane Skupštine Kosova, 25. marta preduzeti korake u skladu sa Ustavom Kosova, kosovskim zakonima i dužnostima predsednika“.

On je dodao da će tokom ove nedelje imati konsultacije sa svim parlamentarnim partijama, kako bi „dobio sugestije i njihove savete koji put da prati“.

U saopštenju iz njegovog kabineta se napominje da će se Tači, kao predsednik Kosova, „opredeliti za najbolju opciju za izlaz iz situacije nastale nakon razrešenja Vlade Kosova“.

„Kosovu je potrebna vlada koja će doneti stabilnost, veće političko i građansko jedinstvo, koja će biti sveobuhvatna i sa jasnom evro-atlantskom orijentacijom“, zaključuje se u dokumentu dostavljenom medijima.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021