Vesti
Saopštenja

Tači sa ambasadorima i predstavnicima pravosuđa o borbi protiv koronavirusa

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas sa rukovodstvom pravosudnih institucija, sa kojima je razgovarao o riziku širenja virusa korona u institucijama korektivne službe, navodi se u saopštenju.
Tači sa ambasadorima i predstavnicima pravosuđa o borbi protiv koronavirusa
Hašim Tači sa predstavnicima pravosudnih institucija (Foto ZPRK)

U saopštenju dostavljenom medijima iz Kabineta predsednika se napominje da su sastanku prisustvovali generalni direktor Korektivne službe Nedžat Tači, predsednik Vrhovnog suda Enver Peci, predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja, predsednica Osnovnog suda u Prištini Aferdita Bitići, glavni državni tužilac Aleksandar Ljumezi i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtim Muniši.

Tači je tokom sastanka istakao da, iako je dobra vest to što za sada nema slučajeva zaraze koronavirusom u popravnim institucijama, ipak treba preduzeti neophodne korake da do infekcije ni bi došlo.

“U pitanju je zdravlje građana i bitno je da se kosovske institucije staraju o svakome, ali i da pronađu pojedinačna rešenja za svakoga u skladu sa važećim zakonima“, poručio je Tači.

"Zajedno protiv pandemije"

Kosovski predsednik se tokom dana susreo i sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, sa kojima je razgovarao o aktuelnim događajima na Kosovu.
 
Tači se zahvalio svim državama na podršci koju su dali Kosovu u suočavanju sa pandemijom virusa Kovid-19 i izrazio saučešće zbog žrtava u svakoj od tih zemalja.
 
„Svi se zajedno borimo protiv pandemije i treba svi da sarađujemo, na Kosovu, u regionu i svetu“, rekao je on.
 
Na sastanku je bilo reči i o političkim događajima i zahtevima koje je Tači uputio premijeru Aljbinu Kurtiju, kao pobedniku na izborima 6. oktobra prošle godine, da predloži jednog kandidata za premijera Kosova, nakon izglasavanja nepoverenja vladi koju je predvodio.
 
„Građani Kosova traže i potrebna im je vlada sa punim mandatom, pogotovu u hitnim okolnostima izazvanim pandemijom“, istakao je Tači i dodao će svaki korak koji bude preduzeo biti u skladu sa Ustavom, zakonima  i voljom političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021