Vesti
Saopštenja

Tači razmatra da se obrati Ustavnom sudu zbog odugovlačenja formiranja vlade

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je saopštio da on ne isključuje mogućnost da se zbog odugovlačenja određivanja mandatara za sastavljanje nove vlade obrati Ustavnom sudu.
Tači razmatra da se obrati Ustavnom sudu zbog odugovlačenja formiranja vlade
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

To je obrazloženo time što je odgovornost predstavnika da funkcionišu ustavne institucije, te i Vlada.

"On je garant ustavnog i demokratskog funkcionisanja i dužan je da preduzme svaki korak neophodan za ispunjenje te obaveze, ne isključujući zahteve upućene Ustavnom sudu da razjasni ustavne i pravne nejasnoće radi efikasnijeg funkcionisanja institucija", odgovor je kabineta na pitanje prištinske televizije KTV o tome.

Stručnjaci za ustavno pravo na Kosovu smatraju da postavljanje rokova mandataru za premijera za formiranje vlade, ali i rešavanje problema putem Ustavnog suda nisu zakonska nadležnost predsednika.

Tači je 10. januara od pobednika prošlogodišnjih izbora, lidera pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija zatražio da što pre dostavi predlog za mandatara za sastav nove Vlade.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020