Tači razmatra da se obrati Ustavnom sudu zbog odugovlačenja formiranja vlade

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je saopštio da on ne isključuje mogućnost da se zbog odugovlačenja određivanja mandatara za sastavljanje nove vlade obrati Ustavnom sudu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

To je obrazloženo time što je odgovornost predstavnika da funkcionišu ustavne institucije, te i Vlada.

"On je garant ustavnog i demokratskog funkcionisanja i dužan je da preduzme svaki korak neophodan za ispunjenje te obaveze, ne isključujući zahteve upućene Ustavnom sudu da razjasni ustavne i pravne nejasnoće radi efikasnijeg funkcionisanja institucija", odgovor je kabineta na pitanje prištinske televizije KTV o tome.

Stručnjaci za ustavno pravo na Kosovu smatraju da postavljanje rokova mandataru za premijera za formiranje vlade, ali i rešavanje problema putem Ustavnog suda nisu zakonska nadležnost predsednika.

Tači je 10. januara od pobednika prošlogodišnjih izbora, lidera pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija zatražio da što pre dostavi predlog za mandatara za sastav nove Vlade.

Ostale vesti

 • Živićeva na konferencijama o poljoprivredi u Berlinu

  Živićeva na konferencijama o poljoprivredi u Berlinu

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić učestvovala je u Berlinu na 12. Konferenciji ministara poljoprivrede u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA), koji ove godine okuplja preko 70 ministara poljoprivrede iz celog sveta kao i visoke predstavnike međunarodnih organizacija.

 • Petrović u Berlinu sa savetnikom Angele Merkel

  Petrović u Berlinu sa savetnikom Angele Merkel

  Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, koji boravi u Berlinu, sastao se sa Matijasom Lutenbergom, glavnim spoljnopolitičkim savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel, saopšteno je iz ove stranke.   

 • Živić na konferenciji u okviru Međunarodne “Zelene nedelje”

  Živić na konferenciji u okviru Međunarodne “Zelene nedelje”

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u tehničkoj vladi Dijana Živić u okviru 85. Međunarodne “Zelene nedelje” učestvovala je na međunarodnoj ministarskoj konferenciji “Budućnost globalne proizvodnje svinjskog mesa pod pretnjom afričke svinjske groznice” u Berlinu na poziv Evropskog komesara za zdravlje i bezbednost hrane Stele Kyriakides, navodi se u saopštenju.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane