Vesti
Saopštenja

Tači razmatra da se obrati Ustavnom sudu zbog odugovlačenja formiranja vlade

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je saopštio da on ne isključuje mogućnost da se zbog odugovlačenja određivanja mandatara za sastavljanje nove vlade obrati Ustavnom sudu.
Tači razmatra da se obrati Ustavnom sudu zbog odugovlačenja formiranja vlade
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

To je obrazloženo time što je odgovornost predstavnika da funkcionišu ustavne institucije, te i Vlada.

"On je garant ustavnog i demokratskog funkcionisanja i dužan je da preduzme svaki korak neophodan za ispunjenje te obaveze, ne isključujući zahteve upućene Ustavnom sudu da razjasni ustavne i pravne nejasnoće radi efikasnijeg funkcionisanja institucija", odgovor je kabineta na pitanje prištinske televizije KTV o tome.

Stručnjaci za ustavno pravo na Kosovu smatraju da postavljanje rokova mandataru za premijera za formiranje vlade, ali i rešavanje problema putem Ustavnog suda nisu zakonska nadležnost predsednika.

Tači je 10. januara od pobednika prošlogodišnjih izbora, lidera pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija zatražio da što pre dostavi predlog za mandatara za sastav nove Vlade.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021