Vesti
Saopštenja

Tači predao pismo o završetku misije Euleks

Predsednik Kosova Hašim Tači razmenio je sa organima EU pisma o završetku dosadašnjeg mandata misije Euleks.
Tači predao pismo o završetku misije Euleks
Tači sa predstavnicima Euleksa i ministrom pravde (Foto Predsedništvo Kosova)

Pismo kojim se predviđa smanjenje uloge misije Euleks na Kosovu od Tačija su primili komandat civilnih operacija Kenet Dean i šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu.

„Bila je to vredna decenija. Institucije Kosova su imale mnoge koristi od saradnje sa Euleksom“, kazao je Tači na sastanku sa predstavnicima EU misije.

Zahvaljujući toj saradnji, kazao je on, povećani su domaći kapaciteti kako bi se u potpunosti preuzela odgovornosti u oblasti vladavine prava.

„Euleks je bila uspešna misija i iz tog iskustva i EU može da izvuče bitne pouke za slične misije u budućnosti“, kazao je Tači.

Mandat misije EULEX-a ističe 15. juna 2018. godine, a naredna misija će biti usredsređena na završetak potpunog prenosa nadležnosti na kosovske organe, kao i na zaključenje misije, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020