Vesti
Saopštenja

Tači posthumno odikovao braću Bitići

Predsednik Kosova Hašim Tači odllikovao je posthumno trojicu braće Bitići, američke državljane albanskog porekla koji su se borili na strani OVK, a koju su ubili pripadnici srpske policije.
Tači posthumno odikovao braću Bitići
Sa ceremonije u Njujorku (Foto Predsedništvo Kosova)

Na ceremoniji u Konzulatu Kosova u Njujorku Tači je “predsedničkom medaljom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova” odlikovao Jila, Agrona i Mehmeta Bitićija. Priznanje je primio njihov ota Ahmet Bitići.

„ Među rodoljubima koji su direktno učestvovali u borbama na ratnim frontovima su bila i braća Bitići“, rekao je Tači.

Ahmet Bitići je da je očekivao priznanje, dodajući da ono nije priznanje za njegovu decu, nego “za sve koji su pali za slobodu”.

„Ovo sam očekivao, to mi je bio san. I još uvek mi se čini da sanjam. Neka je svakome od vas na čast“, rekao je on.

Kosovski predsednik je na istoj ceremoniji, odlikovao i pripadnike tzv. bataljona „Atlantik“.

Kako je saopšteno iz Tačijeve press službe, on je rekao da je borba tog bataljona doprinela slobodi i nezavisnosti.

U ime vojnika, odlikovanje je primio bivši komandat OVK i predsednik udruženja „Atlantik“, Gani Šehu koji je istakao da su Albanci u Americi dali sve za Kosovo.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023