Vesti
Saopštenja

Tači odlikovao predsednika Skupštine Albanije

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je predsednika Skupštine Albanije Gramoza Ručija medaljom “Orden slobode”.
Tači odlikovao predsednika Skupštine Albanije
Dodeljivanje ordena (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva Tači je rekao da visoko ceni ulogu i doprinos predsednika albanskog Parlamenta i njegovo angažovanje za slobodu i nezavisnost Kosova.

„Ocenjujući nezamenjivu ulogu Albanije za slobodu i nezavisnost Kosova, vaš lični ujedinjujući doprinos za čitav politički spektar u Albaniji, podršku izvanrednim naporima tokom rata, ali i naporima demokratske tranzicije na Kosovu, proglašenju nezavisnosti i takođe, sada kada znam da je Kosovo jedan od glavnih prioriteta gde god da odete kao predsednik Skupštine Republike Albanije, dodeljujem vam medalju „Orden slobode“, rekao je Tači.

Predsednik Skupštine Albanije, Gramoz Ruči, istakao je da je ovo prvo odlikovanje koje dobija i da je najposebnije jer mu ga dodeljuje predsednik Kosova.

„Ovo poštovanje koje ste ukazali, ukazujete čitavom albanskom političkom spektru, pošto su svi poslanici, sve albanske političke partije, na kraju krajeva, svi Albanci, su bili za to da veliki san o slobodi i nezavisnosti Kosova postane stvarnost“, rekao je Ruči.

Tači i Ruči razgovarali su i o saradnji između Kosova i Albanije, kao i o međusobnoj koordinaciji radi, kako se navodi, što boljeg zastupanja Albanaca u svetu.Ostale vesti

Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021
Popović:
"Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji", poručuje putem saopštenja pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.
  • 04.05.2021