Vesti
Saopštenja

Tači odlikovao građane Kuksa „Ordenom slobode“

Predsednik Kosova Hašim Tači odlikovao je građane Kuksa u Albaniji „Ordenom slobode“, zbog, kako je naveo, pružanja utočišta za oko 500 hiljada Albanaca sa Kosova tokom rata.
Tači odlikovao građane Kuksa „Ordenom slobode“
Tači i Šehu (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je kazao da je tokom perioda 1998 - 1999. godine Kuks postao baza OVK, te da je doživeo granatiranja od strane srpske vojske.

Podsetio je i da su se građani Kuksa pridružili redovima Oslobodilačke vojske Kosova, poput Albanaca iz Hasa i Tropoje.

„U najkritičnijem periodu za kosovske Albance, novi Kuks, mali Kuks samo po izgledu, postao je veliki, otvoreni, voljeni i duboko velikodušan i plemenit Kuks. Nenaoružani narod, žene, muškarci, starci i deca, na silu su proterani sa njihovih ognjišta u pravcu Makedonije i Albanije. U Kuksu je mesto našlo skoro milion proteranih“, kazao je Tači.

Gradonačelnik Kuksa Baškim Šehu, kome je dodeljen odren za građane, rekao je da je ovo poseban dan za stanovnike Kuksa.

„Tači je bio u Kuksu kao ratni lider, kao borac za slobodu, ali danas je došao kao predsednik Kosova, kako bi nam pokazao da Kosovo i Kosovari ne zaboravljaju“, rekao je Šehu.

Kako je saopšteno, gradonačelnik Kuksa je od albanske vlade zatražio da se otvori „Muzej sećanja“, na period kada su kosovski Albanci boravili u ovom gradu.Ostale vesti

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021
Delegacija iz Sremske Mitrovice u poseti Gračanici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas delegaciju iz Sremske Mitrovice i Inđije, zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Petra Samardžića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Jankovića, predsednika Saveta Mesne zajednice „Blok B“ Sremska Mitrovica Dragana Božića i predstavnike Udruženja Kraljevine Srbije, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 04.05.2021