Vesti
Saopštenja

Tači očekuje usvajanje "Rezolucije o zločinima Srbije na Kosovu"

Kosovski predsednik Hašim Tači prisustvovao je danas obeležavanju 20. godinšnjice od ubistva albanskih civila u selu Studimlje u opštini Vučitrn.
Tači očekuje usvajanje
Hašim Tači u Vučitrnu (Foto Predsedništvo)

Tokom ceremonije u Memorijalnom centru kod Vučitrna, Tači je kazao da se pre dvadeset godina desio masakar u ovom selu i da su za njega odgovorne srpske snage bezbednosti.

Prema podacima sa Vikipedije, Romeu Ventura, istražitelj Ujedinjenih nacija za ratne zločine, izjavio je da su 2. maja 1999. godine ubijena 120 civila od strane srpskih snaga i da su sahranjena dva dana kasnije u masovnoj grobnici kod Vučitrna. Nakon rata, forenzičke ekipe suda za ratne zločine su otkrile devedeset osam tela kod Gornje Sudimlje.

„Prošlo je 20 godina bola i suza. 20 godina čekanja, a u isto vreme snage i ponosa“, rekao je Tači.

„Verujem da će Skupština Republike Kosovo ubrzo, kako je predložio njen predsednik Veselji, doneti rezoluciju koja osuđuje genocid koji je Srbija izvršila na Kosovu. Ne samo da ga osuđuje, već u isto vreme ćemo tražiti da se pravda postavi na pravo mesto“, dodao je on.

Istovremeno Tači je zahvalio američkom kongresmenu Eliotu Engelu koji je pre dva dana u Kongresu SAD-a organizovao panel o raznim zločinima na Kosovu. Na tom panelu se govorilo isključivo o zločinima nad Albancima.

 Ostale vesti

OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021
Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021