Vesti
Saopštenja

Tači očekuje usvajanje "Rezolucije o zločinima Srbije na Kosovu"

Kosovski predsednik Hašim Tači prisustvovao je danas obeležavanju 20. godinšnjice od ubistva albanskih civila u selu Studimlje u opštini Vučitrn.
Tači očekuje usvajanje
Hašim Tači u Vučitrnu (Foto Predsedništvo)

Tokom ceremonije u Memorijalnom centru kod Vučitrna, Tači je kazao da se pre dvadeset godina desio masakar u ovom selu i da su za njega odgovorne srpske snage bezbednosti.

Prema podacima sa Vikipedije, Romeu Ventura, istražitelj Ujedinjenih nacija za ratne zločine, izjavio je da su 2. maja 1999. godine ubijena 120 civila od strane srpskih snaga i da su sahranjena dva dana kasnije u masovnoj grobnici kod Vučitrna. Nakon rata, forenzičke ekipe suda za ratne zločine su otkrile devedeset osam tela kod Gornje Sudimlje.

„Prošlo je 20 godina bola i suza. 20 godina čekanja, a u isto vreme snage i ponosa“, rekao je Tači.

„Verujem da će Skupština Republike Kosovo ubrzo, kako je predložio njen predsednik Veselji, doneti rezoluciju koja osuđuje genocid koji je Srbija izvršila na Kosovu. Ne samo da ga osuđuje, već u isto vreme ćemo tražiti da se pravda postavi na pravo mesto“, dodao je on.

Istovremeno Tači je zahvalio američkom kongresmenu Eliotu Engelu koji je pre dva dana u Kongresu SAD-a organizovao panel o raznim zločinima na Kosovu. Na tom panelu se govorilo isključivo o zločinima nad Albancima.

 Ostale vesti

Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020
Raspodela pomoći za socijalno ugrožene
Volonteri Omladinskog saveta i Kriznog štaba opštine Gračanica podelili su pomoć za blizu 60 socijalno ugroženih porodica i staračkih domaćinstava.
  • 05.04.2020
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
  • 03.04.2020
Opština Severna Mitrovica pomogla KBC u gradu na Ibru
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić posetio je KBC Kosovska Mitrovica, Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje i tom prilikom uručio neophodni materijal zdravstvenim radnicima.
  • 03.04.2020
“Empirika”: Vratiti RTV Mir u kablovski sistem
Uprkos brojnim apelima i saopštenjima medijskih udruženja upućenih široj javnosti, nadležnim isntitucijama, uključujući i međunarodnu zajednicu, do danas nije bilo adekvatnog odogovora relevantnih institucija, kao ni lokalnih kablovskih operatera, a kojim bi se omogućio nastavak emitovanja programa RTV Mir iz Leposavića.
  • 03.04.2020
UN podrška sigurnim kućama
Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
  • 01.04.2020