Vesti
Saopštenja

Tači nezadovoljan izveštajem EK

Natalija Apostolova predala je Hašimu Tačiju izveštaj Evropske Komije o napretku. Kosovski predsednik je razočaran što se u izveštaju najviše pažnje posvećuje taksama na robu iz Srbije i BiH.
Tači nezadovoljan izveštajem EK
Natalija Apostolova i Hašim Tači (Foto Kabinet predsednika)

Prioritet Kosova ostaje članstvo u EU, rekao je predsednik Kosova na sastanku sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom koja mu je danas predala izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova.

„Fokusirajući se na ovaj cilj izvršeno je mnogo uspešnih reformi, ali naravno još uvek ima izazova. Zato je Kosovo i dalje spremno na saradnju i posvećeno je angažovanju na produbljenju reformi na identifikovanim poljima“, rekao je Tači.

Tači je ipak razočaran što je veći deo izveštaja posvećen ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Smatra da “termini koji su korišćeni u izveštaju” predstavljaju Kosovo kao “jednu državu koja takoreći nije uopšte napredovala od proglašenja nezavisnosti”.

“Najčešće korišćena fraza u oceni određenih oblasti u ovom izveštaju jeste: Kosovo je u ranoj/ početnoj fazi u svakoj oblasti“.

Ova ocean, tvrdi Tači, ne predstavlja objektivnu situaciju na Kosovu. Smatra da izveštaj EK “obeshrabruje nastavak reformi, pogotovu na polju vladavine reda i zakona”.

“Liberalizacija viza mora da se desi odmah i bez ikakvog dodatnog uslovljavanja”, u suprotnom, prema Tačijevom mišljenju, kredibilitet Unije će biti ozbiljno oštećen.Ostale vesti

Popović posetio porodicu Miljković u Lipljanu
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je danas porodicu Miljković iz Lipljana, čija je imovina ugrožena usled radova firme u vlasništvu Albanaca, saopšteno je iz Opštine. 
  • 12.05.2021
Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021