Vesti
Saopštenja

Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije

Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se nakon hapšenja Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

"Građani Kosova i ceo svet očekuju da Specijalizovane komore daju pravi, stručan i transparentan odgovor na monstruozne navode, kao što su insinuacije o trgovini OVK-a ljudskim organima ili o `Žutoj kući`, u ime kojih smo mi bili dužni da osnujemo Specijalizovane komore", saopštio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Tači je naveo da je "Oslobodilačka vojska Kosova bila dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora i angažovanje za slobodu i nezavisnost Kosova".

"`Curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građana, oštetilo je sliku države Kosovo i prava potencijalnih okrivljenih. Objavljivanje ovih dokumenata je bilo neprihvatljivo", naveo je Tači.

Tači je dodao da "nijedan potencijalni okrivljeni neće pobeći od pravde".

"S toga, ocenjujem da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama. A integritet i dostojanstvo svakog građanina se mora poštovati", istakao je Tači.

Predsednik Kosova Hašim Tači zaključio je da je "Kosovo uvek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i međunarodnog prava".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021