Vesti
Saopštenja

Tači na samitu Brdo-Brioni

Predsednik Kosova, Hašim Tači učestvovao je danas na samitu zemalja Balkana Brdo-Brioni, koji su zajedno organizovali predsednici Slovenije i Hrvatske.
Tači na samitu Brdo-Brioni
Učesnici skupa Brdo-Brioni (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je izrazio zahvalnost na organizovanju ovog samita, ksako je rekao „u ovom kritičnom trenutku za region“, ali ujedno i u vreme „kada trijumfuju ideje evro-atlantske orijentacije“.

„Istina je, da na prvi pogled region Balkana deluje uznemireno. Političkih kriza je bilo u svim zemljama regiona. Ali, u isto vreme, videli smo početak rešavanja ovih kriza. Bitno je da u svim ovim procesima, trijumfuju opcije prozapadnjčke orijentacije, pro NATO-a i pro EU. Ja u tome vidim novi momenat u regionu, političku stabilizaciju, a posebno potvrđivanje evro-atlantske orijentacije“, rekao je Tači.

On je rekao da je veoma bitno da se na zahtev Balkana za približavanje NATO-u i EU dobije konkretan, pozitivan odgovor iz Brisela.

„Tačnije tražimo strateški dijalog sa Briselom. Brisel treba da gleda sa geostrateškog pogleda na zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je klosovski predsednik.

Kaže da zemlje Balkana treba da ispune kriterijume koji se traže, bilo za ulazak u NATO ili za ulazak u Evropsku uniju.

„U ovom pogledu mi ne tražimo usluge od EU. Mi smo jedina država Zapadnog Balkana koja još uvek nije dobila status kandidata zemlje za članstvo u EU“, dodao je Tači.

„Mi smo jedina zemlja prema kojoj EU ima neutralan pristup i pet država EU još uvek nije priznalo nezavisnost Kosova“.

Govoreći dalje o različitim idejama koje promovišu saradnju među balkanskim zemljama, predsednik Tači je rekao da region Balkana sada ima okvire za saradnju.

„CEFTA pruža okvir ekonomske saradnje i približavanje carinskih tarifa među zemljama članicama. SEECP pruža okvir političke saradnje, na svim nivoima među zemljama Balkana“, potvrdio je on.

„Zabrinjavajuće je što se čini da ove ideje uopšte ne teže ohrabrivanju regionalne saradnje, već su indikator nedostatka vizije i lideršipa EU“, nastavio je predsednik.

Ove godine specijalan gost samita Brdo-Brioni bio je predsednik Savezne Republike Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer.Ostale vesti

KFOR u zajedničkoj patroli sa Kosovskom policijom u Kamenici
Regionalna komanda Istok misije KFOR-a predvođene NATO-om izvršila zajedničku patrolu sa Policijom Kosova u opštini Kamenica, saopšteno je iz ove misije. 
  • 14.08.2020
Kancelarija za KiM: Ugrožen opstanak kulturne baštine
"Intenziviranjem putarskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.
  • 14.08.2020
Đurić: Zaustavljenje vladike Teodosija bahati čin samovolje
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagovao je na zaustavljenje vladike Raško-prizrenskog Teodosija, istakvši da je to "bahati čin samovolje kojim se vređa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine", navodi se u saopštenju Đurića.
  • 14.08.2020
Đurić sa ambasadorom Indije u Beogradu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem.
  • 13.08.2020
KFOR i Kosovska policija o osiguravanju bezbednosti
Regionalna komanda Kfora Istok počela je danas sa planiranjem izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom  policijom Kosova na području Kamenice, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 13.08.2020
Rakić i Popović o unapređenju saradnje
Ministar lokalne samouprave i predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, navodi se u saopštenju MLS-a.
  • 12.08.2020