Vesti
Saopštenja

Tači na samitu Brdo-Brioni

Predsednik Kosova, Hašim Tači učestvovao je danas na samitu zemalja Balkana Brdo-Brioni, koji su zajedno organizovali predsednici Slovenije i Hrvatske.
Tači na samitu Brdo-Brioni
Učesnici skupa Brdo-Brioni (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je izrazio zahvalnost na organizovanju ovog samita, ksako je rekao „u ovom kritičnom trenutku za region“, ali ujedno i u vreme „kada trijumfuju ideje evro-atlantske orijentacije“.

„Istina je, da na prvi pogled region Balkana deluje uznemireno. Političkih kriza je bilo u svim zemljama regiona. Ali, u isto vreme, videli smo početak rešavanja ovih kriza. Bitno je da u svim ovim procesima, trijumfuju opcije prozapadnjčke orijentacije, pro NATO-a i pro EU. Ja u tome vidim novi momenat u regionu, političku stabilizaciju, a posebno potvrđivanje evro-atlantske orijentacije“, rekao je Tači.

On je rekao da je veoma bitno da se na zahtev Balkana za približavanje NATO-u i EU dobije konkretan, pozitivan odgovor iz Brisela.

„Tačnije tražimo strateški dijalog sa Briselom. Brisel treba da gleda sa geostrateškog pogleda na zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je klosovski predsednik.

Kaže da zemlje Balkana treba da ispune kriterijume koji se traže, bilo za ulazak u NATO ili za ulazak u Evropsku uniju.

„U ovom pogledu mi ne tražimo usluge od EU. Mi smo jedina država Zapadnog Balkana koja još uvek nije dobila status kandidata zemlje za članstvo u EU“, dodao je Tači.

„Mi smo jedina zemlja prema kojoj EU ima neutralan pristup i pet država EU još uvek nije priznalo nezavisnost Kosova“.

Govoreći dalje o različitim idejama koje promovišu saradnju među balkanskim zemljama, predsednik Tači je rekao da region Balkana sada ima okvire za saradnju.

„CEFTA pruža okvir ekonomske saradnje i približavanje carinskih tarifa među zemljama članicama. SEECP pruža okvir političke saradnje, na svim nivoima među zemljama Balkana“, potvrdio je on.

„Zabrinjavajuće je što se čini da ove ideje uopšte ne teže ohrabrivanju regionalne saradnje, već su indikator nedostatka vizije i lideršipa EU“, nastavio je predsednik.

Ove godine specijalan gost samita Brdo-Brioni bio je predsednik Savezne Republike Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer.Ostale vesti

Američka ambasada donirala opremu tužiocima  i prihvatilištima
Predstavnici Kancelarije Ambasade SAD za međunarodni programa za narkotike i sprovodjenje zakona (INL)  donirali  su laptop računare i drugu opremu tužiocima, zaštitnicima žrtava i prihvatilištvima za žrtve porodičnog nasilja kako bi pomogli žrtvama porodičnog nasilja, navodi se u saopštenju.  
  • 27.05.2020
Jevtić: Proces povratka Srba doveden u pitanje

Povratnici u Istoku i Klini sinoć i danas ponovo su bili na meti napadača.Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, navodi je da je proces povratka Srba zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje. Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su danas posetili povratnike u Ljuboždi i Drenovcu.

  • 27.05.2020
Kancelarija za KiM: Međunarodne misije da zaustave napade na Srbe
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom učestalih napada na Srbe na Kosovu zahteva od međunarodnih misija da hitno preduzmu mere i zaustave najnoviji talas nasilja prema Srbima, navodi se u saopštenju.
  • 27.05.2020
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020