Vesti
Saopštenja

Tači: Međunarodna zajednica nametnula Specijalni sud

Vreme stranih međunarodnih misija na Kosovu je prošlo, kazao je predsednik Kosova Hašim Tači tokom govora u kasarni Bezbednosnih snaga Kosova „Adem Jašari. Tači je rekao i da je međunarodna zajednica nametnula Kosovu osnivanje Specijalnog suda.
Tači: Međunarodna zajednica nametnula Specijalni sud
Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je naveo da Kosovo ostaje zahvalno međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donela ali da ih, isto tako smatraju odgovornim i za sve njihove propuste i neuspehe.

„Jedan neopravdani broj međunarodnih misija, još uvek funkcioniše na Kosovu, stvarajući utisak da smo u veoma ranom stadijumu tranzicije“, kazao je Tači.

Kosovski predsednik je naveo i da će trenutni mandat Euleksa prestati na leto naredne godine dodajući da je na stotine miliona evra evropskih poreskih platiša potrošeno je i nastavlja da se troši za napredak ove Misije.

„Jasno ističem da je naš državni cilj učlanjenje u EU, a ne da Kosovo ima njegove doživotne misije. Verujem da je došlo vreme da neke naše institucije pokažu više odgovornosti i samouverenosti“, naveo je on.

Tači je, dodaje se u saopštenju, rekao i da je međunarodna zajednica nametnula Kosovu osnivanje Specijalnog suda.

„Naše institucije su prihvatile tako nešto, jer u suprotnom mi ne bismo imali snage da zaustavimo osnivanje drugog međunarodnog suda, pod okriljem OUN-a.

Izglasali smo ga u to vreme kako bismo očuvali partnerstvo sa SAD-om, EU i NATO-om. Mislim da Specijalni sud ne može da postigne da uradi ono što izjavljuje – da ojača osećaj pravde za žrtve rata“, naveo je on.

Rekao je i da Kosovo ostaje u izolaciji uprkos tome što je ispunilo 95 kriterijuma za viznu liberalizaciju.

„Poslednji kriterijum koji je preostao, prema EU jeste ratifikacija Sporazuma o obeležavanju granične linije sa Crnom Gorom, koji treba ispuniti bez gubljena vremena“, kazao je kosovski predsednik.

On je takođe istakao i da na nesreću, Vlada još uvek nije ispunila svoju obavezu o osnivanju Zajednice, nasuprot činjenici da je sve jasno i potpuno zakonito i ustavno.

„Koliko je kriva EU za izolaciju Kosova, toliko su krive i državne institucije zbog ne ispunjavanja svojih obaveza, koje su EU dale izgovor da nas drži izolovanim“, naveo je Tači.

Tači smatra i da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije treba i dalje da ostane prioritet.

Obraćajući se pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova, Tači je rekao da će i dalje biti multietničke, profesionalne, odbrambene snage i da Kosovo treba da ima pun kapacitet odbrane i modernu vojsku. Ostale vesti

Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023