Vesti
Saopštenja

Tači i Šmid o izborima, sudijama i napretku Kosova ka EU

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas u Prištini sa generalnom sekretarkom Evropske službe za spoljne poslove Helgom Šmid.
Tači i Šmid o izborima, sudijama i napretku Kosova ka EU
Helga Šmid i Hašim Tači (Foto Kancelarija pedsednika Kosova)

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva Tači i sekretarka Šmid razgovarali su o poslednjim dostignućima Kosova u konstantnim reformama i u skladu sa evropskom perspektivom Kosova.

„Uspešni lokalni izbori i polaganje zakletve sudija i tužilaca iz nevećinske zajednice poslednji su veliki koraci Kosova“, rekao je Tači.

On je dodao da Kosovo nastavlja reforme u politici, vladavini prava i privredi, kako bi brže napredovalo prema Evropskoj uniji.

Govoreći o Kosovu u regionu, predsednik je rekao da je Kosovo izgradilo dobre odnose sa svima i dodao da dijalog između Kosova i Srbije treba da služi pomirenju između dve zemlje.

„Dijalog treba da postane proces pomirenja, prijateljstva i dobre međususedske saradnje između Kosova i Srbije“, kazao je on.

Generalna sekretarka Šmid rekla je da EU ostaje posvećena prijemu zapadnog Balkana pod njeno okrilje i pozvala je da se intenziviraju napori za reformama u svim sektorima.Ostale vesti

EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021
Eparhija raško-prizrenska apeluje za pomoć ugroženima u poplavama
Eparhija raško–prizrenska uputila je apel za pomoć porodicama koje su ugrožene u poplavama, kako bi se sanirala šteta na stambenim objektima, ali i obezbedilo dovoljno ogrevnog materijala i stočne hrane za stoku kako bi mogla da preživi zimu. 
  • 15.01.2021
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Krizni štab za suzbijanje kovida-19 da u prioritetne grupe za imunizaciju uključe novinare i snimatelje koji svakodnevno izveštavaju, kao i druge medijske radnike koji imaju obaveze u svojim redakcijama, saopšteno je iz UNS-a. 
  • 14.01.2021
Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, obići će danas poplavljena područja i domaćinstva koja su pretpela štetu u poplavama na Kosovu.

  • 14.01.2021