Vesti
Saopštenja

Tači i Šmid o izborima, sudijama i napretku Kosova ka EU

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas u Prištini sa generalnom sekretarkom Evropske službe za spoljne poslove Helgom Šmid.
Tači i Šmid o izborima, sudijama i napretku Kosova ka EU
Helga Šmid i Hašim Tači (Foto Kancelarija pedsednika Kosova)

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva Tači i sekretarka Šmid razgovarali su o poslednjim dostignućima Kosova u konstantnim reformama i u skladu sa evropskom perspektivom Kosova.

„Uspešni lokalni izbori i polaganje zakletve sudija i tužilaca iz nevećinske zajednice poslednji su veliki koraci Kosova“, rekao je Tači.

On je dodao da Kosovo nastavlja reforme u politici, vladavini prava i privredi, kako bi brže napredovalo prema Evropskoj uniji.

Govoreći o Kosovu u regionu, predsednik je rekao da je Kosovo izgradilo dobre odnose sa svima i dodao da dijalog između Kosova i Srbije treba da služi pomirenju između dve zemlje.

„Dijalog treba da postane proces pomirenja, prijateljstva i dobre međususedske saradnje između Kosova i Srbije“, kazao je on.

Generalna sekretarka Šmid rekla je da EU ostaje posvećena prijemu zapadnog Balkana pod njeno okrilje i pozvala je da se intenziviraju napori za reformama u svim sektorima.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020