Vesti
Saopštenja

Tači i Mogerini o poslednjoj fazi dijaloga u Briselu

Predsednik Kosova Hašim Tači se u Njujuorku sastao sa predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku bezbednosti Federikom Mogerini sa kojom je razgovarao o „poslednjoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije“.
Tači i Mogerini o poslednjoj fazi dijaloga u Briselu
Hašim Tači i Federika Mogerini (Foto Kabinet predsednika Kosova)

Kako je navedeno u saopštenju kosovskog predsednika, Tači je istakao da je kosovska strana spremna za postizanje konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

“Nakon učlanjenja Crne Gore u NATO, kao i sporazuma između Grčke i Makedonije, stvoren je istorijski trenutak za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, koji bi jednom zauvek rešio sporove i stvorio jasnu perspektivu učlanjenja u EU”, rekao je Tači.

Tači je naglasio da je poslednjih dana na mnogobrojnim sastancima sa predstavnicima raznih država u Njujorku, dobio punu podršku za postizanje sporazuma između sa Beogradom.

Federika Mogerini je, kako je saopšteno, ponudila svoju podršku kao i podršku EU u olakšavanju ovog „teškog, ali neophodnog procesa“.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023