Vesti
Saopštenja

Tači i Ji o dijalogu, vojsci i formiranju institucija

Predsednik Kosova Hašim Tači se u Dubrovniku sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Jiem sa kojim je razgovarao o formiranju kosovskih institucija nakon izbora, transformaciji KBS-a u vojsku, kao i dijalogom sa Beogradom.

Tači i Ji o dijalogu, vojsci i formiranju institucija
Tači i Ji (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je tokom sastanka istakao da su vanredni parlamentarni izbori održani u junu mesecu bili slobodni, fer i dedmokratski, kao i da su održani u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

"Prema istim standardima, bez gubljenja vremena, moramo stvoriti nove institucije Kosova", rekao Tači.

Tači je istakao da će Kosovo, "sa svojim strateškim partnerima SAD-om i NATO-om, transformisati KBS u vojsku, kroz transparentat i sveobuhvatan proces".

Govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom, Tači je kazao da je "Kosovo zainteresovano za novu dinamiku u dijalogu sa Srbijom, koji bi trebao da bude okončan potpunom normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije".

Tači i Ji su razgovarali i o produbljivanju odnosa između SAD-a i Kosova.Ostale vesti

Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023
U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023