Vesti
Saopštenja

Tači i Ji o dijalogu, vojsci i formiranju institucija

Predsednik Kosova Hašim Tači se u Dubrovniku sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Jiem sa kojim je razgovarao o formiranju kosovskih institucija nakon izbora, transformaciji KBS-a u vojsku, kao i dijalogom sa Beogradom.

Tači i Ji o dijalogu, vojsci i formiranju institucija
Tači i Ji (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je tokom sastanka istakao da su vanredni parlamentarni izbori održani u junu mesecu bili slobodni, fer i dedmokratski, kao i da su održani u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

"Prema istim standardima, bez gubljenja vremena, moramo stvoriti nove institucije Kosova", rekao Tači.

Tači je istakao da će Kosovo, "sa svojim strateškim partnerima SAD-om i NATO-om, transformisati KBS u vojsku, kroz transparentat i sveobuhvatan proces".

Govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom, Tači je kazao da je "Kosovo zainteresovano za novu dinamiku u dijalogu sa Srbijom, koji bi trebao da bude okončan potpunom normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije".

Tači i Ji su razgovarali i o produbljivanju odnosa između SAD-a i Kosova.Ostale vesti

UNS poziva mlade novinare na jednodnevni kurs sa Jelenom Zorić
Udruženje novinara Srbije organizuje za mlade novinare i studente novinarstva jednodnevni kurs „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“, koji će voditi nagrađivana novinarka Jelena Zorić.
  • 09.08.2022
Poseta ambasadora SAD-a Štrpcu
Ekonomski razvoj, turistički potencijali ali, pre svega, opšta političko-bezbednosna situacija u opštini Štrpce i na Кosovu bile su teme današnje posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džefrija Hovenijera ovoj lokalnoj samoupravi tokom koje mu je domaćin bio gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim saradnicima, objavljeno je u saopštenju Opštine Štrpce.
  • 09.08.2022
Obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči
Dve prodavnice mešovite robe u Velikoj Hoči, vlasnika Bojana Pavlovića i Dušana Lukića, obijene su u toku prošle noći. Iz njih su odneti mešovita roba i novac.
  • 09.08.2022
Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022