Vesti
Saopštenja

Tači i Haradinaj sa senatorom Ronom Džonsonom

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj su na odvojenim sastancima razgovarali sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.
Tači i Haradinaj sa senatorom Ronom Džonsonom
Ron Džonson i Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Tači se zahvalio Džonsonu na porukama i čestitkama koje je povodom obeležavanja desete godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova, uputio predsednik SAD-a Donald Tramp.

“Zahvalni smo na konstantnoj podršci SAD-a koja je bila odlučujuća za slobodu i nezavisnost Kosova. Poruke i čestitke predsednika Trampa nas ohrabruju da još više radimo“, rekao je Tači.

Tači je obavestio senatora Džonsona o konsenzusu koji je postignut oko "ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kao i o neophodnosti transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku".

Na kraju sastanka Tači je istakao da su SAD najbitniji partner Kosova i najveći prijatelj kosovskog naroda.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom sastanka sa senatorom Džonsonom, kojem su prisustvovali Dalibor Jevtić i Greg Delavi, razgovarao o aktuelnim političkim temama, podršci Sjedinjenih Američkih Država Kosovu u okviru procesa izgradnje države.

Razgovarali su i o daljem produbljivanju saradnje, posebno u oblasti ekonomskog razvoja i vladavine prava.

“Podrška SAD nam je veoma važna. Kosovo i njen narod će uvek biti zahvalni za pomoć koju su SAD i američki narod pružili”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je na sastanku istakao da Kosovo danas predstavlja “faktor mira i stabilnosti“, te da bi proces dijaloga Beograda i Prištine trebao da bude vremenski ograničen i da se zaključi uzajamnim priznavanjem.Ostale vesti

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021