Vesti
Saopštenja

Tači i Borel o evropskom putu Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovorao je danas sa Žozepom Borelom visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost. Teme razgovara bile su aktuelna politička situacija i evropski put Kosova, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.
Tači i Borel o evropskom putu Kosova
Hašim Tači (Foto Kim)

Tači i Borel su se tokom telefonskog razgovora složili o neophodnoj potrebi što bržeg uspostavljanja novih vladajućih institucija na Kosovu, ističe se u saopštenju.

"Svesni smo da nas očekuju veliki zadaci i da je potrebno što pre da imamo novu Vladu, koja će se suočiti sa izazovima i sprovesti međunarodne obaveze koje Kosovo ima", rekao je predsednik Tači.

Tači je naglasio da je Kosovo posvećeno završetaku reformi koje je započelo i koje su ključne za članstvo Kosova u EU, i zatržio od EU da ispuni svoju obavezu o ukidanju viza za građane Kosova, jer je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume.

„Kosovo je ispunilo sve uslove. Evropski parlament i komisija su preporučili ukidanje viza za Kosovo. Građani Kosova sa pravom očekuju meritornu odluku o ovoj tački“, istako je Tači tokom razovora sa Borelom.

Tači i Borel su se složili i oko bezuslovnog nastavka dijaloga, kao i o potrebi za postizanjem konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini, saopšteno je iz predsedničkog kabineta. Tači je ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu informisao o  koracima koje će preduzeti nakon razrešenja Vlade Aljbina Kurtija od strane kosovske skupštine.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020
Dezinfikovane ulice u Dobrotinu
Po naredbi Кriznog štaba Opštine Gračanica danas je izvršena dezinfekcija svih ulica u Dobrotinu, navodi se u saopštenju.
  • 29.03.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi do 6. aprila
Na osnovu predloga Ministarstva zdravlja odlučeno je da mera za proglašenje hitne situacije za javno zdravlje, kao i odluka za zabranu kretanja građana i privatnih vozila od 17:00 do 06:00 sati ostaje na snazi do 6. aprila, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
  • 29.03.2020
Gračanica: Nastavljena dezinfekcija javnih mesta
Radnici javnih službi Opštine Gračanica od jutros dezinfikuju površine ispred javnih objekata koje posećuje veći broj ljudi, saopštila je informativna služba Opštine Gračanica.
  • 28.03.2020
Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika

Kosovska vlada u ostavci pozdravila je zajedničku izjavu američkih zvaničnika, Ričarda Grenela, Metjua Palmera i Filipa Kosneta da će SAD i dalje biti uz narod Kosova i podržavati posvećenost zdravstvenih ustanova da prevaziđu situaciju sa koronavirusom. U saopštenju Vlade takođe se navodi da "Tačijevi i Vučićevi pozivi na razgraničenje i dalje ostaju pretnja".

  • 27.03.2020