Vesti
Saopštenja

Tači i Borel o evropskom putu Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovorao je danas sa Žozepom Borelom visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost. Teme razgovara bile su aktuelna politička situacija i evropski put Kosova, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.
Tači i Borel o evropskom putu Kosova
Hašim Tači (Foto Kim)

Tači i Borel su se tokom telefonskog razgovora složili o neophodnoj potrebi što bržeg uspostavljanja novih vladajućih institucija na Kosovu, ističe se u saopštenju.

"Svesni smo da nas očekuju veliki zadaci i da je potrebno što pre da imamo novu Vladu, koja će se suočiti sa izazovima i sprovesti međunarodne obaveze koje Kosovo ima", rekao je predsednik Tači.

Tači je naglasio da je Kosovo posvećeno završetaku reformi koje je započelo i koje su ključne za članstvo Kosova u EU, i zatržio od EU da ispuni svoju obavezu o ukidanju viza za građane Kosova, jer je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume.

„Kosovo je ispunilo sve uslove. Evropski parlament i komisija su preporučili ukidanje viza za Kosovo. Građani Kosova sa pravom očekuju meritornu odluku o ovoj tački“, istako je Tači tokom razovora sa Borelom.

Tači i Borel su se složili i oko bezuslovnog nastavka dijaloga, kao i o potrebi za postizanjem konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021