Vesti
Saopštenja

Tači: EU nacionalni prioritet

Na Samitu zemalja zapadnog Balkana, pred "evropskom trojkom", predsednik Kosova Hašim Tači poručio je da su težnje Kosova da se učlani u EU nacionalni prioritet.
Tači: EU nacionalni prioritet
Sa samita u Sofiji (Foto Predsedništvo Kosova)

„Naši prijatelji u EU su nam otvorili vrata, ali i mi treba da prođemo kroz ta vrata. Jasno je da mi treba jedni drugima da pomažemo kako bismo što pre stigli tamo. Međutim, mi delimo mnogo više od dobrih stvari. Ima i mnogobrojnih političkih problema, nesuglasica i komplikacija, koje treba da rešimo“ istakao je predsednik Kosova.

Na Samitu je govorio i o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tači je, kako prenosi njegova pres služba, rekao da treba da se iskoristi trenutak da se ove godine postigne zakonsko obavezujući sporazum, otvarajući time put evropskoj perspektivi obema državama.

Prema njegovim rečima Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu pruža dobar okvir za poboljšanje odnosa unutar regiona i na integracionom putu.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021