Vesti
Saopštenja

Tači: Deportovani zbog nezakonitih postupaka

"Prema mišljenju Obaveštajne agencije Kosova, razlog deportacije šestorice turskih državljanja taj što su doveli u rizik nacionalnu bezbednost", rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.
Tači: Deportovani zbog nezakonitih postupaka
Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je obraćajući se predstavnicima medija napomenuo da "niko ne sme da se proteruje, cenzuriše ili deportuje jer ima drugačija uverenja ili ideologiju".

Tači ističe da su u izveštaju Obaveštajne agencije Kosova detaljno pojašnjeni razlozi i procedure zbog kojih je turskim državljanima poništena dozvola boravka.

Taj izveštaj je, prema Tačijevim rečima, dostavljen i predsedniku Skupštine, premijeru i rukovodiocima ostalih institucija na Kosovu.

"Prema ovom izveštaju, jedini razlog zašto su ovi državljani turske nacionalnosti deportovani, ima veze sa njihovim nezakonitim postupcima na Kosovu, koji su, prema mišljenju OAK-a, rizikovali nacionalnu bezbednost Kosova. Dakle, jedini razlog za deportaciju prema mišljenju OAK-a jeste rizikovanje nacionalne bezbednosti, i ponavljam još jednom prema mišljenju OAK-a", rekao je Tači.

On ipak dodaje da tačne razloge deportacije treba da objasni Ministarstvo unutrašnjih poslova i da, ukoliko su tom prilikom prekršeni određeni zakoni, odgovorni treba da polože račune.

Kazao je da nadležni orgain istražuju ovaj slučaj, te da treba sačekati rezultati istrage. Dodao je da nezavisnu istragu vodi i Ombudsman, te da treba sačekati i njihove zaključke

"I dok se sve ove istrage ne okončaju mi treba da budemo pažljivi u načinu na koji se odnosimo prema organima koji su odgovorni za našu nacionalnu bezbednost", rekao je Tači.

"Terorističke i špijunske aktivnosti u našoj zemlji, kao i u ostalim demokratskim zemljama, vrše se u najsofisticiranijem mogućem obliku. Ovo ne kažem da bih opravdao neki protivzakoniti postupak organa koji čuvaju nacionalnu bezbednost Kosova, već da bih pojasnio koliko je teška borba proti terorizma, fundamentalizma i sprečavanja špijunskih aktivnosti u našoj zemlji".

On je dodao da je depotracija šest turskih državljanja izolovan slučaj te da ga niko ne može koristiti kako bi optužio Kosovo za nepoštovanje međunarodnih konvencija o zaštiti ljudskih prava, "ali i mi nećemo dozvoliti da se tako nešto ikada ponovi".

"Očekujem da će istrage nadležnih organa rasvetliti i ovaj slučaj i pozivam Parlamentarnu komisiju za nadgledanje OAK-a da hitno pojasni do kraja ovaj slučaj. Odgovornost svakako mora da postoji kako bi se utvrdilo da li je u slučaju bilo povreda zakona i procedura koje su na snazi".

Tači je napomenuo i da je bezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabila.

On je istakao da su uoči Ustkrsa, praznika koji sutra proslavljaju vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, preduzete sve mere kako bi proslavljanje ovog praznika proteklo bez problema i incidenata.Ostale vesti

“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020