Vesti
Saopštenja

Tači: Civilno društvo važno za Komisiju za istinu i pomirenje

Predsednik Kosova Hašim Tači predstavio je, na današnjem sastanku sa predstavnicima civilnog društva, uredbu kojom će se izdati dekret za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje.
Tači: Civilno društvo važno za Komisiju za istinu i pomirenje
Hašim Tači sa predstavnicima civilnog društva (Foto Predsedništvo)

Tači smatra da je iskustvo koje civilno društvo ima važno za osnivanje takve Komisije.

“Oni mogu da pruže vredne preporuke o projektu Komisije za istinu i pomirenje. Ohrabrujuća je podrška koju smo stalno dobili od strane međunarodnih eksperata i međunarodnih organizacija koje su spremne da u različitim oblicima podrže projekat”, rekao je predsednik Kosova.

Kaže da će za ovu komisiju biti specifično to što će je voditi “Kosovari”.

Tači je rekao da dekret kojim će biti osnovana komisija, treba da garantuje nezavisnost, nepristrasnost i sveobuhvatnost.

“Treba da obezbedi slobodu da Komisija sama odredi statut i organizacionu strukturu, da omogući dovoljnu fleksibilnost za prilagođavanje potrebama i uslovima na Kosovu”, rekao je on.

Predsednik je dodao da Komisija za istinu i pomirenje je prva takve vrste na Balkanu i to predstavlja veliki korak ka zatvaranju poglavlja rata.

“Komisija će izgraditi zajednička sećanja o ratu, ali će izvlačiti pouke i preporuke kako ne bismo dozvolili da se rat ponovi”, kaže Tači.

Osim predstavnika civilnog društva sastanku za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje prisustvovali su i članovi Komisije za nestala lica vlade Kosova.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023