Tači: Cilj NATO i Partnerstvo za mir

Cilj Kosova je da se postane sastavni deo Partnerstva za mir (PFP) i da se učlani u NATO”, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači otvarajući konferenciju “NATO i zapadni Balkan”.

Podeli ovaj članak sa:
  • Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je kazao da će formirati Oružane snage Kosova uz pomoć SAD-a I NATO-a, obezbeđujući podršku za izmenu Ustava.

“Kosovo je i dalje spremno da da svoj skroman doprinos svuda u svetu, učestvujući u mirovnim misijama, jer naš cilj je da postanemo sastavni deo Partnerstva za mir (PFP) i da se učlanimo u NATO”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, naredna godina, može biti odlučujuća za evro-atlantsku perspektivu država Zapadnog Balkana, ali da to u velikoj meri zavisi od sposobnosti, hrabrosti i spremnosti samih naših država da prevaziđu probleme koji su još uvek otvoreni među nama.

“Ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrih susedskih odnosa. Dakle, verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju”, rekao je on.

Govoreći o delovanju NATO-a na Kosovu, Tači je istakao da je “KFOR garant stabilnosti na Kosovu, i najuspešnija misija mira na svetu”.

Kazao je I da je Kosovo šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma, nasuprot činjenici što nije postalo član Interpola.

“Kosovo je primer ne samo u ovom delu Evrope za međuversku i među etničku toleranciju, ali nažalaost još uvek se nismo učlanili u UNESCO zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju UNESCO u političke svrhe”, dodao je on.

Tači je rekao da je Kosovo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je ranije započela dijalog za istorijsko pomirenje među Albancima i Srbima, putem stvaranja Komisije za istinu i pomirenje.

Haradinaj: Kosovo želi i zaslužuje NATO

Na otvaranju konferencije "NATO i Zapadni Balkan“ govorio je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je istakao da Kosovo želi i zaslužuje da se što pre učlani u NATO.

Dodao je da je Kosovo izabralo svoj put i da nije neutralna država kada su u pitanju vojni i spoljno politički aspekti.

“Mi želimo da NATO bude na Kosovu. Imamo pravo i ulažemo napore kako bismo formirali Oružane snage Kosova. Cilj nam je da do 2020. godine dođemo u fazu dijaloga, odnosno da zaključimo članstvo u NATO“.

On je dodao da će formiranje Oružanih snaga Kosova pomoći u ovom procesu te da će istovremeno pružiti bezbednost svim građanima Kosova.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane