Vesti
Saopštenja

Tači: BSK primer multietničke zastupljenosti

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas sa komandantom Bezbednosnih snaga Kosova koji ga je informisao o procesu transformacije BSK u Vojsku Kosova.
Tači: BSK primer multietničke zastupljenosti
Rahman Rama i Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, ovaj sastanak je usledio nakon posete zamenice pomoćnika sekretarke odbrane SAD-a Laure Kuper i britanskog ministra oružanih snaga Marka Lankastera.

“Predsednika je danas general poručnik Rahman Rama obavestio i o napretku poslednjih meseci u vezi sa transformacijom Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova”, navodi se u saopštenju.

Tači je, dodaje se ocenio da su Bezbednosne snage Kosova primer multietničke zastupljenosti.

„BSK su postigle da postanu profesionalne snage, prema NATO standardima, koje su primer rodne i etničke zastupljenosti. Njihova transformacija u Oružane snage Kosova je za dobrobit građana iz svih zajednica, a iznad svega za dobrobit naše zajedničke države“, rekao je Tači.

General Rama je kako se navodi istakao sa u Bezbednosne snage pripremljene i da su spremne da preduzmu dodatne odgovornosti.Ostale vesti

Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023