Vesti
Saopštenja

"Svi ratni zločinci da se privedu pred lice pravde"

SAD su opredeljene da se, bez obzira na nacionalnost, svi ratni zločinci privedu pred lice pravde, ponovili su američki ambasador Filip Kosnet i ambasador Kancelarije za globalno krivično pravosuđe Mors Tan na sastanku sa predstavnicima kosovskog pravosuđa.
Ilustracija

Nedavno su dvojica zvaničnika održala sastanak sa glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Ljumezijem i tužiocima iz Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva na Kosovu, uključujući i načelnika Bljerima Isufaja.
Tokom razgovora, oba ambasadora su ponovila predanost Sjedinjenih Država da privedu sve ratne zločince pred lice pravde, bez obzira na njihovu nacionalnost. Ambasador Kosnet rekao je da je "odgovor na nepravdu više pravde". Dok je ambasador Tan razgovarao o zastrašujućim izazovima sa kojima se Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva na Kosovu suočava u privođenju kraju ovih važnih slučajeva, navodi se u saopštenju Američke ambasade.

Ljumezi je, kako je saopšteno, obavestio ambasadore da je, dok je njegova kancelarija preduzela značajne korake, ORZTK nasledio više od 900 nezavršenih slučajeva od EULEKS-a i da je trebalo više resursa da bi se i dalje napredovalo.

Istovremeno, kako se navodi Isufaj je obavestio je grupu da nedostatak koordinacije sa Srbijom i nemogućnost da se pridruže INTERPOL-u i drugim međunarodnim grupama je omelo njihov rad. Na kraju, zamenik šefa (Valdet Gashi) Valjdet Gaši govorio je o 19 optužnica koje je njegova kancelarija podigla od 2018. godine, sa jednom donešenom konačnom presudom.

Kancelarija za globalno krivično pravosuđe i američka ambasada izrazili su posvećenost u pružanju dodatne podršku Odeljenju za ratne zločine.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021