Vesti
Saopštenja

"Svi ratni zločinci da se privedu pred lice pravde"

SAD su opredeljene da se, bez obzira na nacionalnost, svi ratni zločinci privedu pred lice pravde, ponovili su američki ambasador Filip Kosnet i ambasador Kancelarije za globalno krivično pravosuđe Mors Tan na sastanku sa predstavnicima kosovskog pravosuđa.
Ilustracija

Nedavno su dvojica zvaničnika održala sastanak sa glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Ljumezijem i tužiocima iz Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva na Kosovu, uključujući i načelnika Bljerima Isufaja.
Tokom razgovora, oba ambasadora su ponovila predanost Sjedinjenih Država da privedu sve ratne zločince pred lice pravde, bez obzira na njihovu nacionalnost. Ambasador Kosnet rekao je da je "odgovor na nepravdu više pravde". Dok je ambasador Tan razgovarao o zastrašujućim izazovima sa kojima se Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva na Kosovu suočava u privođenju kraju ovih važnih slučajeva, navodi se u saopštenju Američke ambasade.

Ljumezi je, kako je saopšteno, obavestio ambasadore da je, dok je njegova kancelarija preduzela značajne korake, ORZTK nasledio više od 900 nezavršenih slučajeva od EULEKS-a i da je trebalo više resursa da bi se i dalje napredovalo.

Istovremeno, kako se navodi Isufaj je obavestio je grupu da nedostatak koordinacije sa Srbijom i nemogućnost da se pridruže INTERPOL-u i drugim međunarodnim grupama je omelo njihov rad. Na kraju, zamenik šefa (Valdet Gashi) Valjdet Gaši govorio je o 19 optužnica koje je njegova kancelarija podigla od 2018. godine, sa jednom donešenom konačnom presudom.

Kancelarija za globalno krivično pravosuđe i američka ambasada izrazili su posvećenost u pružanju dodatne podršku Odeljenju za ratne zločine.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022