Vesti
Saopštenja

"Svi ratni zločinci da se privedu pred lice pravde"

SAD su opredeljene da se, bez obzira na nacionalnost, svi ratni zločinci privedu pred lice pravde, ponovili su američki ambasador Filip Kosnet i ambasador Kancelarije za globalno krivično pravosuđe Mors Tan na sastanku sa predstavnicima kosovskog pravosuđa.
Ilustracija

Nedavno su dvojica zvaničnika održala sastanak sa glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Ljumezijem i tužiocima iz Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva na Kosovu, uključujući i načelnika Bljerima Isufaja.
Tokom razgovora, oba ambasadora su ponovila predanost Sjedinjenih Država da privedu sve ratne zločince pred lice pravde, bez obzira na njihovu nacionalnost. Ambasador Kosnet rekao je da je "odgovor na nepravdu više pravde". Dok je ambasador Tan razgovarao o zastrašujućim izazovima sa kojima se Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva na Kosovu suočava u privođenju kraju ovih važnih slučajeva, navodi se u saopštenju Američke ambasade.

Ljumezi je, kako je saopšteno, obavestio ambasadore da je, dok je njegova kancelarija preduzela značajne korake, ORZTK nasledio više od 900 nezavršenih slučajeva od EULEKS-a i da je trebalo više resursa da bi se i dalje napredovalo.

Istovremeno, kako se navodi Isufaj je obavestio je grupu da nedostatak koordinacije sa Srbijom i nemogućnost da se pridruže INTERPOL-u i drugim međunarodnim grupama je omelo njihov rad. Na kraju, zamenik šefa (Valdet Gashi) Valjdet Gaši govorio je o 19 optužnica koje je njegova kancelarija podigla od 2018. godine, sa jednom donešenom konačnom presudom.

Kancelarija za globalno krivično pravosuđe i američka ambasada izrazili su posvećenost u pružanju dodatne podršku Odeljenju za ratne zločine.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021