Vesti
Saopštenja

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici
Detalj sa obeležavanja (Foto Ansambl "Venac")

Nakon potpisivanja protokola o saradnji između Ansambla „Venac“ i Fakulteta umetnosti, a na inicijativu profesorke Vere Obradović Ljubinković prvi zajednički projekat bio je obeležavanje Svetskog dana igre.

“Tom prilikom izveden je i zajednički performans na srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan inspirisan radom i delom začetnice umetničke igre kod nas Mage Magazinović. Ovaj događaj uživo je emitovan na internet platformama, a izveli su ga Ansambl `Venac`, Viteško udruženje `Red zmaja` iz Gračanice i Tamara Tomanović, glumica i nekadašnji student Fakulteta umetnosti”, navodi se u saopštenju Ansambla "Venac" dostavljenom medijima.

Nakon performansa u galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održana je promocija knjige profesorke Vere Obradović Ljubinković „Maga Magazinović: Moderna igra umesto doktorata iz filozofije“ u okviru koje su predstavljeni video radovi bivših studenata Fakulteta umetnosti nastali povodom Dana igre dok je Ansambl „Venac“ izveo dve numere: „Arhaičnu žensku igru iz Gračanice“ i premijerno „San o božuru – Ljubavna igra sa Šare“.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021