Vesti
Saopštenja

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici
Detalj sa obeležavanja (Foto Ansambl "Venac")

Nakon potpisivanja protokola o saradnji između Ansambla „Venac“ i Fakulteta umetnosti, a na inicijativu profesorke Vere Obradović Ljubinković prvi zajednički projekat bio je obeležavanje Svetskog dana igre.

“Tom prilikom izveden je i zajednički performans na srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan inspirisan radom i delom začetnice umetničke igre kod nas Mage Magazinović. Ovaj događaj uživo je emitovan na internet platformama, a izveli su ga Ansambl `Venac`, Viteško udruženje `Red zmaja` iz Gračanice i Tamara Tomanović, glumica i nekadašnji student Fakulteta umetnosti”, navodi se u saopštenju Ansambla "Venac" dostavljenom medijima.

Nakon performansa u galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održana je promocija knjige profesorke Vere Obradović Ljubinković „Maga Magazinović: Moderna igra umesto doktorata iz filozofije“ u okviru koje su predstavljeni video radovi bivših studenata Fakulteta umetnosti nastali povodom Dana igre dok je Ansambl „Venac“ izveo dve numere: „Arhaičnu žensku igru iz Gračanice“ i premijerno „San o božuru – Ljubavna igra sa Šare“.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021