Vesti
Saopštenja

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici
Detalj sa obeležavanja (Foto Ansambl "Venac")

Nakon potpisivanja protokola o saradnji između Ansambla „Venac“ i Fakulteta umetnosti, a na inicijativu profesorke Vere Obradović Ljubinković prvi zajednički projekat bio je obeležavanje Svetskog dana igre.

“Tom prilikom izveden je i zajednički performans na srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan inspirisan radom i delom začetnice umetničke igre kod nas Mage Magazinović. Ovaj događaj uživo je emitovan na internet platformama, a izveli su ga Ansambl `Venac`, Viteško udruženje `Red zmaja` iz Gračanice i Tamara Tomanović, glumica i nekadašnji student Fakulteta umetnosti”, navodi se u saopštenju Ansambla "Venac" dostavljenom medijima.

Nakon performansa u galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održana je promocija knjige profesorke Vere Obradović Ljubinković „Maga Magazinović: Moderna igra umesto doktorata iz filozofije“ u okviru koje su predstavljeni video radovi bivših studenata Fakulteta umetnosti nastali povodom Dana igre dok je Ansambl „Venac“ izveo dve numere: „Arhaičnu žensku igru iz Gračanice“ i premijerno „San o božuru – Ljubavna igra sa Šare“.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022