Vesti
Saopštenja

’’Sva deca treba da budu jednako tretirana’’

"Sva deca, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, pol, veru, potrebe i sposobnosti ili socijalno poreklo, treba da budu jednako tretirana“, izjavio je danas ambasador EU-a na Kosovu Tomas Sunjog, povodom Međunarodnog dana deteta.

’’Sva deca treba da budu jednako tretirana’’
Tomas Sunjog (Foto European Union Office in Kosovo)

U saopštenju za medije, šef Kancelarije EU u Prištini, je istakao da je kvalitetno obrazovanje dece sa posebnim potrebama i različitim sposobnostima, i dalje izazov za sve obrazovne sisteme koji imaju za cilj da pruže jednake mogućnosti svoj deci, uključujući i Kosovo.

"U skladu sa pozitivnim odredbama kosovskog Zakona o obrazovanju u opštinama, od ključne je važnosti da se nastavi sa izgradnjom inkluzivnog i nediskriminatornog obrazovnog sistema, čime bi se svoj deci pružila ista mogućnost da se razvijaju, neguju svoj identitet u multietničkom okruženju i postanu potpuno integrisani članovi društva“, stoji u saopštenju .

"Za žaljenje je što smo i dalje svedoci sistematske segregacije dece u nekim obrazovnim institucijama na Kosovu, što najviše pogađa decu iz zajednica kosovskih Roma, Aškalija i Egipćana" dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da EU nastavlja da doprinosi razvoju inkluzivnog obrazovanja na Kosovu.

"Od 2007. do 2022. godine, EU je uložila više od 85 miliona evra u unapređenje kvaliteta osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, obrazovnu infrastrukturu, podršku obrazovanju dece iz nevećinskih zajednica, obuku nastavnika i stručno obrazovanje", navodi se u saopštenju.

Između 2014. i 2021. godine, Kosovo je dobilo više od 12,5 miliona evra kroz ERASMUS+ program EU-a koji pruža mogućnosti mobilnosti i saradnje u visokom obrazovanju, obrazovanju odraslih, stručnom obrazovanju i obuci.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022