Vesti
Saopštenja

’’Sva deca treba da budu jednako tretirana’’

"Sva deca, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rasu, pol, veru, potrebe i sposobnosti ili socijalno poreklo, treba da budu jednako tretirana“, izjavio je danas ambasador EU-a na Kosovu Tomas Sunjog, povodom Međunarodnog dana deteta.

’’Sva deca treba da budu jednako tretirana’’
Tomas Sunjog (Foto European Union Office in Kosovo)

U saopštenju za medije, šef Kancelarije EU u Prištini, je istakao da je kvalitetno obrazovanje dece sa posebnim potrebama i različitim sposobnostima, i dalje izazov za sve obrazovne sisteme koji imaju za cilj da pruže jednake mogućnosti svoj deci, uključujući i Kosovo.

"U skladu sa pozitivnim odredbama kosovskog Zakona o obrazovanju u opštinama, od ključne je važnosti da se nastavi sa izgradnjom inkluzivnog i nediskriminatornog obrazovnog sistema, čime bi se svoj deci pružila ista mogućnost da se razvijaju, neguju svoj identitet u multietničkom okruženju i postanu potpuno integrisani članovi društva“, stoji u saopštenju .

"Za žaljenje je što smo i dalje svedoci sistematske segregacije dece u nekim obrazovnim institucijama na Kosovu, što najviše pogađa decu iz zajednica kosovskih Roma, Aškalija i Egipćana" dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da EU nastavlja da doprinosi razvoju inkluzivnog obrazovanja na Kosovu.

"Od 2007. do 2022. godine, EU je uložila više od 85 miliona evra u unapređenje kvaliteta osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, obrazovnu infrastrukturu, podršku obrazovanju dece iz nevećinskih zajednica, obuku nastavnika i stručno obrazovanje", navodi se u saopštenju.

Između 2014. i 2021. godine, Kosovo je dobilo više od 12,5 miliona evra kroz ERASMUS+ program EU-a koji pruža mogućnosti mobilnosti i saradnje u visokom obrazovanju, obrazovanju odraslih, stručnom obrazovanju i obuci.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022