Vesti
Saopštenja

Suvi Do: Uklonjene table na albanskom jeziku

Table sa nazivima ulica na albanskom jeziku u Suvom Dolu uklonjene su nakon protesta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića. 
Suvi Do: Uklonjene table na albanskom jeziku
Table u Suvom Dolu (Foto Tv Most)

Iz Rakićevog kabineta je saopšteno da je odluka doneta nakon više sastanaka sa nadležnim ministarstvima i međunarodnim predstavnicima a zbog nezakonitog delovanja opštine Južna Mitrovica.

“U ime opštine Severna Mitrovica pozdravljamo odluku ministarstava iz Prištine i napore uložene od strane kancelarije EU, kojim je naš zahtev za uklanjanje nelegalno postavljenih oznaka podržan”, navedeno je u saopštenju.

Rakić je dodao da će se zajedno sa svojim saradnicima uvek boriti za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u Suvom Dolu, već i u svakom delu opštine Severna Mitrovica.

Table sa albanskim nazivima ulica bile su postavljene u ponedeljak u Suvom Dolu nadomak Kosovske Mitrovice, u kojem živi oko 70 srpskih porodica.

Razgraničenje između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice još uvek nije obavljeno, a krajnji rok za rešavanje ovog pitanja bio je 14. oktobar 2016. godine.

Memorandum o razumevanju između gradonačelnika severne i južne Mitrovice nije potpisan jer obojica tvrde da katastarski ovo selo pripada njihovim opštinama.

Za gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija pitanje katastarskog razgraničenja Mitrovice je "završena stvar" koja je rešena Ahtisarijevim planom o kojem se ne može diskutovati, a prema kojem kuće Srba iz Suvog Dola katastarski pripadaju opštini kojom on rukovodi.

Prema tom tumačenju kuće Srba su katastarski u Južnoj Mitrovici dok su imanja koja su takođe njihovo vlasništvo u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020