Vesti
Saopštenja

Suvi Do: Uklonjene table na albanskom jeziku

Table sa nazivima ulica na albanskom jeziku u Suvom Dolu uklonjene su nakon protesta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića. 
Suvi Do: Uklonjene table na albanskom jeziku
Table u Suvom Dolu (Foto Tv Most)

Iz Rakićevog kabineta je saopšteno da je odluka doneta nakon više sastanaka sa nadležnim ministarstvima i međunarodnim predstavnicima a zbog nezakonitog delovanja opštine Južna Mitrovica.

“U ime opštine Severna Mitrovica pozdravljamo odluku ministarstava iz Prištine i napore uložene od strane kancelarije EU, kojim je naš zahtev za uklanjanje nelegalno postavljenih oznaka podržan”, navedeno je u saopštenju.

Rakić je dodao da će se zajedno sa svojim saradnicima uvek boriti za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u Suvom Dolu, već i u svakom delu opštine Severna Mitrovica.

Table sa albanskim nazivima ulica bile su postavljene u ponedeljak u Suvom Dolu nadomak Kosovske Mitrovice, u kojem živi oko 70 srpskih porodica.

Razgraničenje između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice još uvek nije obavljeno, a krajnji rok za rešavanje ovog pitanja bio je 14. oktobar 2016. godine.

Memorandum o razumevanju između gradonačelnika severne i južne Mitrovice nije potpisan jer obojica tvrde da katastarski ovo selo pripada njihovim opštinama.

Za gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija pitanje katastarskog razgraničenja Mitrovice je "završena stvar" koja je rešena Ahtisarijevim planom o kojem se ne može diskutovati, a prema kojem kuće Srba iz Suvog Dola katastarski pripadaju opštini kojom on rukovodi.

Prema tom tumačenju kuće Srba su katastarski u Južnoj Mitrovici dok su imanja koja su takođe njihovo vlasništvo u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020