Vesti
Saopštenja

Suvi Do: Uklonjene table na albanskom jeziku

Table sa nazivima ulica na albanskom jeziku u Suvom Dolu uklonjene su nakon protesta gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića. 
Suvi Do: Uklonjene table na albanskom jeziku
Table u Suvom Dolu (Foto Tv Most)

Iz Rakićevog kabineta je saopšteno da je odluka doneta nakon više sastanaka sa nadležnim ministarstvima i međunarodnim predstavnicima a zbog nezakonitog delovanja opštine Južna Mitrovica.

“U ime opštine Severna Mitrovica pozdravljamo odluku ministarstava iz Prištine i napore uložene od strane kancelarije EU, kojim je naš zahtev za uklanjanje nelegalno postavljenih oznaka podržan”, navedeno je u saopštenju.

Rakić je dodao da će se zajedno sa svojim saradnicima uvek boriti za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u Suvom Dolu, već i u svakom delu opštine Severna Mitrovica.

Table sa albanskim nazivima ulica bile su postavljene u ponedeljak u Suvom Dolu nadomak Kosovske Mitrovice, u kojem živi oko 70 srpskih porodica.

Razgraničenje između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice još uvek nije obavljeno, a krajnji rok za rešavanje ovog pitanja bio je 14. oktobar 2016. godine.

Memorandum o razumevanju između gradonačelnika severne i južne Mitrovice nije potpisan jer obojica tvrde da katastarski ovo selo pripada njihovim opštinama.

Za gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija pitanje katastarskog razgraničenja Mitrovice je "završena stvar" koja je rešena Ahtisarijevim planom o kojem se ne može diskutovati, a prema kojem kuće Srba iz Suvog Dola katastarski pripadaju opštini kojom on rukovodi.

Prema tom tumačenju kuće Srba su katastarski u Južnoj Mitrovici dok su imanja koja su takođe njihovo vlasništvo u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021