Vesti
Saopštenja

Sunjog ukazao na probleme sa kojima se Romi suočavaju

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog saopštio je povodom Međunarodnog dana Roma, da su isključenost, predrasude i diskriminacija glavni izazovi sa kojima se danas suočavaju Romi na Kosovu. 

Sunjog ukazao na probleme sa kojima se Romi suočavaju
Tomas Sunjog (Kancelarija EU u Prištini)

Sunjog je izrazio zadovoljstvo što se još u junu 2019. godine, nakon potpisivanja Deklaracije partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, poznate kao Poznanska deklaracija, kosovska vlada obavezala da će se više angažovati na rešavanju ovih pitanja.

„Pokazatelj tog angažovanja je i osnivanje Tehničke grupe za zaštitu od diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, koja sada radi na rešavanju mnogih pitanja koja negativno utiču na ove marginalizovane zajednice“, navodi on.

Evropska unija, sa svoje strane, takođe aktivno podržava uključivanje romske zajednice i radi na unapređenju njihovih prava i poboljšanju njihovog položaja u društvu. Ranije kroz Pomoć zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju (CARDS), a sada kroz programe Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), EU je finansirala aktivnosti koje su direktno bile od koristi Romima, kao i zajednicama Aškalija i Egipćana.

Sunjog dodaje da bez obzira na akcije koje je preduzela Vlada na unapređivanju uključivanja Roma u sve sfere javnog života na Kosovu i podršku EU, teško je videti da mnoga romska deca odrastaju u nehigijenskim naseljima, da su izložena bolestima, da ne mogu da pohađaju školu, i da rade na ulici u teškim uslovima. 

"Ovi i mnogi drugi izazovi sa kojima se romska zajednica i dalje suočava, uglavnom su rezultat nezadovoljavajućeg nivoa implementacije relevantnog kosovskog zakonodavstva, sektorskih strategija i strategija koje su specifične za zajednicu", rekao je on.

Romska zajednica takođe ima ograničen pristup uslugama zdravstvene zaštite, zbog čega njeni članovi i dalje pate od lošeg zdravlja. Postoji mnogo međusobno isprepletenih razloga za takvu situaciju, uključujući siromaštvo, nemogućnost plaćanja lečenja i prevoza do medicinskih centara, kao i nedostatak svesti o bolestima.

Ipak, bez obzira na to što se ulažu napori za poboljšanje položaja Roma, oni su i dalje među najmarginalizovanijim zajednicama na Kosovu, sputani niskim nivoom obrazovanja, visokom stopom nezaposlenosti, nedostatkom pristupa zdravstvenoj zaštiti i stanovanju i zapanjujućim siromaštvom, ukazuje Sunjog.

Dodajući da su potrebne hitne akcije u svim oblastima, kao i da svi imaju dužnost u dužnost i ulogu u poboljšanju kvaliteta života pripadnika romske zajednice na Kosovu.

"Polazna tačka moglo bi biti brzo usvajanje, i što je još važnije, sprovođenje Strategije i Akcionog plana za uključivanje zajednica Roma i Aškalija u kosovsko društvo 2022-2026 od strane Vlade Kosova, kao i potpuna implementacija relevantnih zakonskih propisa od strane svih nivoa vlasti", zaključio je Sunjog.Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022