Vesti
Saopštenja

Sunjog: Budućnost Kosova je u EU

„Budućnost Kosova je u EU, i za nas ne postoji alternativa nastavaku kretanja napred na njegovom evropskom putu“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomas Šunjog povodom Dana Evrope.
Sunjog: Budućnost Kosova je u EU
Tomaš Sunjog (Foto Kancelarija EU)

Šunjog je naglasio da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Istovremeno je poručio i da je ruska agresija protiv Ukrajine učinila zajedničke napore u smeru evropskih integracija ovog regiona još važnijim.

„Ponosan sam na napredak koji je Kosovo ostvarilo uz podršku Evropske unije i naših zemalja članica. Bez obzira na sve izazove, solidarnost EU se nikada neće smanjiti i EU će nastaviti da bude najbliži partner Kosova, kao što je to i sada“, rekao je Šunjog.

Stavljajući naglasak na podršku EU, on je pozvao Kosovo na stalnu posvećenost ostvarivanju napretka na svom evropskom putu.

„Vladavina prava je temelj zdravog demokratskog društva i, zajedno sa zaštitom i promovisanjem ljudskih prava, treba da ostane prioritet za kosovske institucije“, dodao je Šunjog i naglasio da mediji moraju da budu slobodni od svakog pritiska i da uživaju bezbednost i slobodu izražavanja.

Kako je 2022. godina Evropska godina mladih, najveći broj aktivnosti koje organizuje EU povodom obeležavanja Dana Evrope upravo za ciljnu grupu ima mlade, a fokusira se na zelenu energiju, životnu sredinu i digitalizaciju.Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022