Vesti
Saopštenja

Sunjog: Budućnost Kosova je u EU

„Budućnost Kosova je u EU, i za nas ne postoji alternativa nastavaku kretanja napred na njegovom evropskom putu“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomas Šunjog povodom Dana Evrope.
Sunjog: Budućnost Kosova je u EU
Tomaš Sunjog (Foto Kancelarija EU)

Šunjog je naglasio da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Istovremeno je poručio i da je ruska agresija protiv Ukrajine učinila zajedničke napore u smeru evropskih integracija ovog regiona još važnijim.

„Ponosan sam na napredak koji je Kosovo ostvarilo uz podršku Evropske unije i naših zemalja članica. Bez obzira na sve izazove, solidarnost EU se nikada neće smanjiti i EU će nastaviti da bude najbliži partner Kosova, kao što je to i sada“, rekao je Šunjog.

Stavljajući naglasak na podršku EU, on je pozvao Kosovo na stalnu posvećenost ostvarivanju napretka na svom evropskom putu.

„Vladavina prava je temelj zdravog demokratskog društva i, zajedno sa zaštitom i promovisanjem ljudskih prava, treba da ostane prioritet za kosovske institucije“, dodao je Šunjog i naglasio da mediji moraju da budu slobodni od svakog pritiska i da uživaju bezbednost i slobodu izražavanja.

Kako je 2022. godina Evropska godina mladih, najveći broj aktivnosti koje organizuje EU povodom obeležavanja Dana Evrope upravo za ciljnu grupu ima mlade, a fokusira se na zelenu energiju, životnu sredinu i digitalizaciju.Ostale vesti

Komandant KFOR-a obišao ranjene vojnike italijanskog kontingenta
Komandant misije NATO-KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, posetio je italijanske vojnike ranjene u sukobima u Zvečanu.
  • 01.06.2023
SL: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuju "nelegalnu i neosnovanu odluku Кurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima (Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću) određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici".

  • 31.05.2023
Petković: Pritvor Petroviću i Obrenoviću nastavak ogoljenog nasilja
"Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je КFOR nasumično i neosnovano zadržao, a potom i predao Кurtijevoj policiji, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Кosovu i Metohiji", naveo je u saopštenju za javnost direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković.
  • 31.05.2023
Novinari koji izveštavaju sa severa Kosova: Podrška Peroviću, omogućiti nesmetan rad
Grupa novinara redakcija na srpskom jeziku koji poslednjih dana izveštavaju iz Zvečana osudila je napade na Mladena Perovića, vlasnika kafića „Golden skaj“ koji dolaze sa društvenih mreža, a u kojima se ovaj mladić naziva izdajnikom i saopštenjem se obratila javnosti.
  • 31.05.2023
Policija: Situacija krhka, ali mirna
Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, saopštavaju iz Kosovske policije.
  • 30.05.2023
Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih
Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 30.05.2023