Vesti
Saopštenja

Sudije i tužioci sa severa polažu zakletvu u utorak

Predsednik Kosova Hašim Tači imenovaće u utorak 24. oktobra sudije i tužilace iz srpske i drugih manjinskih zajednica na Kosovu, saopšteno je iz predsedništva.
Sudije i tužioci sa severa polažu zakletvu u utorak
Ilustracija (Foto N1)

Polaganjem zakletve od strane sudija i tužilaca sa severa Kosova izvršiće se potpuno sprovođenje Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu, 10. februara 2015. godine.

“Njihovo dekretiranje je jedna od afirmativnih mera koje institucije Republike Kosovo preduzimaju kako bi postigle potpunu i efektivnu jednakost pripadnika zajednica na svim životnim, ekonomskim, društvenim i kulturološkim poljima”, navode iz Kabineta Hašima Tačija.

Srpske sudije i tužioci trebali su da polože zakletvu u utorak, ali se nisu pojavili u predsedništvu Kosova.

Reagujući na njihov nedolazak, kosovski predsednik Hašim Tači optužio je Srbiju da je sprečila njihovo imenovanje. Istovremeno je uputio kritike i Evropskoj uniji, optužujući ih za nesposobnost u sprovođenju sporazuma o pravosuđu.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020