Vesti
Saopštenja

Sudije i tužioci sa severa polažu zakletvu u utorak

Predsednik Kosova Hašim Tači imenovaće u utorak 24. oktobra sudije i tužilace iz srpske i drugih manjinskih zajednica na Kosovu, saopšteno je iz predsedništva.
Sudije i tužioci sa severa polažu zakletvu u utorak
Ilustracija (Foto N1)

Polaganjem zakletve od strane sudija i tužilaca sa severa Kosova izvršiće se potpuno sprovođenje Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu, 10. februara 2015. godine.

“Njihovo dekretiranje je jedna od afirmativnih mera koje institucije Republike Kosovo preduzimaju kako bi postigle potpunu i efektivnu jednakost pripadnika zajednica na svim životnim, ekonomskim, društvenim i kulturološkim poljima”, navode iz Kabineta Hašima Tačija.

Srpske sudije i tužioci trebali su da polože zakletvu u utorak, ali se nisu pojavili u predsedništvu Kosova.

Reagujući na njihov nedolazak, kosovski predsednik Hašim Tači optužio je Srbiju da je sprečila njihovo imenovanje. Istovremeno je uputio kritike i Evropskoj uniji, optužujući ih za nesposobnost u sprovođenju sporazuma o pravosuđu.Ostale vesti

EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021
Eparhija raško-prizrenska apeluje za pomoć ugroženima u poplavama
Eparhija raško–prizrenska uputila je apel za pomoć porodicama koje su ugrožene u poplavama, kako bi se sanirala šteta na stambenim objektima, ali i obezbedilo dovoljno ogrevnog materijala i stočne hrane za stoku kako bi mogla da preživi zimu. 
  • 15.01.2021
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Krizni štab za suzbijanje kovida-19 da u prioritetne grupe za imunizaciju uključe novinare i snimatelje koji svakodnevno izveštavaju, kao i druge medijske radnike koji imaju obaveze u svojim redakcijama, saopšteno je iz UNS-a. 
  • 14.01.2021
Petković danas u obilasku poplavljenih područja na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, obići će danas poplavljena područja i domaćinstva koja su pretpela štetu u poplavama na Kosovu.

  • 14.01.2021