Vesti
Saopštenja

Sudbine nestalih i dalje nerešene

„Međunarodna zajednica nije uspela da otkrije zločine nad Srbima i spreči njihovo ponavljanje“, smatraju u Udruženju porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.
Sudbine nestalih i dalje nerešene
UNMIK kancelarija u Kosovskoj Mitrovici (Foto B92 arhiva)

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije istakla je da „međunarodna zajednica na Kosovu, nije uspela da spreči masovna kršenja ljudskih prava i da nije učinila ništa da privede pravdi ratne zločince i počinioce zločina nad civilnim stanovništvom“.

„Od uvođenja privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, zabeleženo je više od 7.200 etnički motivisanih napada, ubijeno je preko 1.100 Srba i građana drugih nacionalnosti, kidnapovan je 841 Srbin, a oko 1.000 je teško ranjeno“, navodi se u saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije.

U saopštenju se dodaje da uprkos tome što je 10. juna 1999. godine usvojena rezoloucija 1244, kojom je međunarodna zajednica preuzela obavezu i odgovornost da štiti ljudska prava, „od tog dana počinju masovna stradanja i progonstva srpskog naroda i pripadnika nealbanskih manjina na Kosovu i Metohiji“.

„Albansko društvo na Kosovu i Metohiji i danas, više od 15 godina od prestanka ratnih dejstava, ne pokazuje znakove spremnosti da se suoči sa zločinima počinjenim nad Srbima, već na protiv, nastavlja da vrši sistematski pritisak na preostale Srbe i ugrožava njihova prava“, kaže se u saopštenju.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije na kraju ukazuje na odgovornost i poziva međunarodnu zajednicu i vlasti u Srbiji i na Kosovu da preduzmu mere kako bi se otkrila istina o nestalim i ubijenim i počinioci priveli pravdi.Ostale vesti

Petković: Rezolucija 1244 Kurtiju da bude osnov za političko delovanje

"Nema Srbina koji Aljbina Кurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu na današnji dan, pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva", saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom izjave kosovskog premijera da će očuvati tekovine Prizrenske lige.

  • 10.06.2023
EU na Kosovu pozdravlja usvajanje novog Zakona o opštim izborima
Evropska unija na Kosovu pozdravlja današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima od strane Skupštine. 
  • 08.06.2023
Petković: Kurtijev repertoar više ne prolazi na Zapadu

"Standardni repertoar Кurtijevih neutemeljenih optužbi na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Кosova više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast", ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 08.06.2023
Osmani: Izbori na severu mogući u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani na sastanku sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom izrazila je "punu posvećenost da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi na severu vladali red i zakon", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 06.06.2023
Povređeni italijanski vojnici otputovali u Italiju
Italijansko vojno osoblje raspoređeno u misiji KFOR-a pod vođstvom NATO-a povređeno prošlog ponedeljka tokom protesta na severu Kosova prevezeno je nazad u Italiju, saopšteno je medijima iz ove misije.
  • 05.06.2023
Gračanica: Postignut dogovor o aktiviranju Srpskog nacionalnog veća KiM
U Gračanici je održan konsultativni razgovor o ponovnom aktiviranju Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, saopšteno je medijima.
  • 05.06.2023